Реклама / Ads
1| 2535 |13.06.2024 НОВИНИ

САЩ и Украйна подписват 10-годишен пакт за сигурност

.
Джо Байдън и Володимир Зеленски
Джо Байдън и Володимир Зеленски ще подпишат 10-годишно двустранно споразумение за сигурност по време на срещата на върха на Г-7 в Италия, докато в кулоарите продължаваха споровете за това как Западът може да предостави на Украйна 50 млрд. долара, които да бъдат защитени от Доналд Тръмп. Двустранният пакт не гарантира, че САЩ ще защитават Киев, но може да улесни сключването на мирно споразумение с Русия.
 

От началото на пълномащабната руска инвазия през 2022 г. Киев е подписал 15 двустранни споразумения за сигурност с други държави, включително с Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия. Споразумението между САЩ и Украйна не изисква разрешение от Конгреса и може да бъде отменено от бъдещата администрация на Тръмп, предаде The Guardian. 





Байдън е казвал по-рано, че гаранциите за Украйна ще бъдат еквивалентни на тези за Израел, като ще обхващат финансова и военна помощ, както и възможността за съвместно производство на оръжия.

 

По-късно в четвъртък двамата лидери ще проведат пресконференция, на която вероятно ще бъдат разгледани различията относно графика за кандидатурата на Украйна за присъединяване към НАТО и въвеждането на чуждестранни военни инструктори на територията на Украйна. Двустранните споразумения се разглеждат в Украйна като спирачка по пътя към присъединяването към НАТО.

 

В четвъртък Украйна ще подпише двустранно споразумение и с Япония.

 

"Документът със Съединените щати ще бъде безпрецедентен, какъвто би трябвало да бъде за лидерите, които подкрепят Украйна", каза Зеленски.

 

Както и при другите двустранни пактове, споразумението със САЩ няма да изисква от Америка да застане в защита на Украйна, ако бъде нападната. Но то би могло да улесни Украйна при започването на мирни преговори с Русия, тъй като Киев ще има известна сигурност относно помощта, която ще получи в случай на ново руско нападение.

 

Украйна има горчив опит с подобни споразумения. Подписалите меморандума от Будапеща през 1994 г., в който се призовава за зачитане на независимостта и суверенитета на страните, не се притекоха на помощ на Украйна, когато Русия анексира Крим през 2014 г.

 

В двустранните споразумения за сигурност се посочва, че в случай на бъдещо руско нападение срещу Украйна страните ще се консултират в рамките на 24 часа, за да определят мерки за противодействие и възпиране на агресията. Бъдеща атака не е дефинирана.





При прегледа на двустранното споразумение между САЩ и Украйна съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви: "С подписването на това споразумение ние ще изпратим на Русия сигнал за нашата решимост. Ако Владимир Путин си мисли, че може да надделее над коалицията, подкрепяща Украйна, той греши. Той просто не може да ни изчака и това споразумение ще покаже нашата решителност и постоянен ангажимент".

 

"Чрез това споразумение ние също така осигуряваме ангажименти от страна на Украйна за реформи и за наблюдение на крайната употреба на оръжията, които предоставяме".

 

Съливан подчерта, че Украйна има поуки за американските военни, включително по отношение на използването на безпилотни летателни апарати. При задълбочаването на сътрудничеството с Киев Съливан заяви, че САЩ ще "се възползват от прозренията и опита на Украйна, от нейните иновации на бойното поле и от поуките, извлечени от фронта".

 

Лео Литра, гостуващ сътрудник в Европейския съвет за външна политика, заяви, че е важно да се изяснят ограниченията и целта на гаранциите за сигурност. "Споразуменията за сътрудничество в областта на сигурността имат за цел да направят подкрепата за Украйна предвидима и количествено измерима, но те не се доближават до предоставянето на инструменти, които биха могли да заменят член 5 на НАТО за колективната отбрана", каза Литра.

 

Отношенията между Байдън и Зеленски се подобряват, като Байдън се извини за забавянето на отпускането на допълнителни парични средства за Украйна през Конгреса и зарадва Киев, като най-накрая се съгласи, че е легитимно да се ударят военни цели в Русия, отговорни за нападението над Харков.





Зеленски ще бъде благодарен и за големия пакет от санкции, обявен от Белия дом в сряда, предназначен да затвори вратичките, използвани от финансовите институции, търгуващи с Русия. САЩ оправдават разширяването на санкциите с това, че Русия е превърнала цялата си икономика във военна.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2456 |13.06.2024 При "Величие" има рицари на светлината, при Нинова се разбиват врати на крепости (отвътре, не отвън) . 4| 3235 |13.06.2024 Турция сключи договор за покупката на 40 нови изтребители F-16 от САЩ . 1| 2434 |13.06.2024 Каква изненада! Директорът на "Пирогов" д-р Димитров спечели конкурса за ръководния пост в спешната болница . 10| 2657 |13.06.2024 Радев не каза кога свиква НС, чакаме информация в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads