Реклама / Ads
18| 3285 |30.05.2023 НОВИНИ

Съветник на премиера е съгласувал позицията на МВнР с РСМ

.
Съветник на български премиер е съгласувал позицията на Министерството на външните работи с македонски граждани в хода на преговорния процес за присъединяването на Скопие към Европейския съюз.
 

Това обяви председателят на ДАНС Пламен Тончев по време на изслушването на ръководителите на службите в пленарната зала.

 

По случая е образувано досъдебно производство. 

 

"По отношение на лицето, което ние сме установили, има образувано досъдебно производство, че предоставя за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес на чужд гражданин, гражданин от Република Северна Македония (РСМ). Имаме информация, че индиректно - не на посолство, но на държавен служител, разбира се, е предоставена тази информация, която след това е искано да бъде представена като официална информация на Република България от страна на министъра на външните работи, тогава госпожа Генчовска. Поведението на някои министри, които са били в кабинета, редовния, определено не защитаваха националния интерес", посочи той.

 

Не е съвсем ясно за кого точно става дума. Възможно е обаче Тончев да визира Весела Чернева, която беше съветник на тогавашния премиер Кирил Петков в екипа му по външна политика. Името й беше в епицентъра на скандала между “Продължаваме Промяната” и “Има такъв народ”, които бяха част от четворната коалиция с БСП и “Демократична България”. Темата за членството на РСМ в ЕС накара ИТН да излязат от управлението и така се стигна до нови избори. Външният министър в правителството на Петков бе Теодора Генчовска от ИТН, която още тогава заяви, че има “сериозни различия” с външнополитическия екип на Петков.

 

Весела Чернева и тогава бе атакувана от президента Румен Радев, че нарушава надпартийния консенсус и решенията на парламента и Консултативния съвет за национална сигурност по отношение на ветото върху преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС. 

 

Освен Весела Чернева, Валери Рачев също бе част от външнополитическия екип на Кирил Петков като координатор по бежанците. Чернева е известна с публичната си позиция, че България трябваше да вдигне ветото по отношение на РСМ.

 

Пламен Тончев зае шефския пост в ДАНС през май 2021 г. Президентът Румен Радев го назначи на мястото на Димитър Георгиев. Именно тогава работи и правителството на Кирил Петков. То встъпва в длъжност през декември 2021 г., след като Тончев вече заема поста си в ДАНС. Тоест Тончев е бил на тази длъжност и във времето, в което националният интерес не е бил защитаван от някои министри в правителството на Петков, както твърди самият той.

 

Въпросите тук са няколко - бил ли е Тончев наясно с действията на изпълнителната власт като шеф на служба? Ако е бил - какво е било направено по въпроса? Ако не е бил наясно, това би поставило под въпрос неговата компетентност като ръководител на ДАНС. Изниква и друг въпрос - ако тази информация е била известна на службите, защо се изнася точно сега?

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3470 |22.05.2023 Анализаторът Пл. Димитров: Правителствата с ротиране на премиера не са чудо невиждано. Докога ще продължи достлука? . 5| 3092 |12.05.2023 Нинова: Обезпокоени сме от вчерашната среща с кандидат-премиера Габриел . 0| 2727 |10.05.2023 Депутатите ще препитват премиера Гълъб Донев . 7| 2837 |09.05.2023 ИТН ще чакат името на премиера на ГЕРБ и после ще решават за подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads