Реклама / Ads
4| 3543 |10.02.2021 НОВИНИ

Съветник на Радев за промените в НПК: Тежко уронват основни конституционни принципи

.
Иванка Иванова Източник: БГНЕС
В приложение на Европейската конвенция за правата на човека, където е осъдена заради липсата на ефективно разследване в редица хипотези, България има абсолютно задължение да предложи решение, чрез което ще бъде прекратена тази порочна практика да нарушаване на основни разпоредби на ЕКПЧ. У нас истински експертен разговор по темата никога не се е състоял. И след като това управляващо мнозинство предлага вече трета или четвърта различна идея как да бъде решен този проблем, сме длъжни да си дадем сметка, че всяка едно решение има и тежки негативи. Задължение на президента е, когато види, че предл
 

Това заяви съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова пред bTV.

 

Експертна група да разследва целия кръг от дела от групата „С.З. срещу България“ и „Колеви срещу България“ предложи още в предаването „Лице в лице“ Иванова и коментира наложеното от Радев вето върху промени в НПК, които регламентират контрола върху главния прокурор.

 

„В приложение на Европейската конвенция за правата на човека, където е осъдена заради липсата на ефективно разследване в редица хипотези, България има абсолютно задължение да предложи решение, чрез което ще бъде прекратена тази порочна практика да нарушаване на основни разпоредби на ЕКПЧ. У нас истински експертен разговор по темата никога не се е състоял. И след като това управляващо мнозинство предлага вече трета или четвърта различна идея как да бъде решен този проблем, сме длъжни да си дадем сметка, че всяка едно решение има и тежки негативи. Задължение на президента е, когато види, че предлаганото решение нарушава основни конституционни принципи, да наложи вето. Ние сме в тази последна хипотеза. Предложеното на 29 януари, гласувано на второ четене, законодателно решение може и да гарантира донякъде независимост на разследването, но в същото време тежко уронва основни конституционни принципи“, обясни тя.

 

По думите й първият от тях е за независимостта или по-скоро автономността на прокурорите в рамките на съдебната власт. Вторият е принципа за равенство на гражданите пред закона. На последно място се нарушава и принципа за независимост на съда. По въпроса у нас все още няма формират обществен консенсус.

 

„Когато президентът налага това вето, трябва да се има предвид, че по последния вариант на законопроекта има дадени отрицателни становища“, коментира Иванова.

 

Според нея на този етап е удачно да бъде събрана експертна група в рамките на Министерството на правосъдието, която да изследва целия кръг от дела от групата „С.З. срещу България“ и „Колеви срещу България“, по които е констатирана липса на ефективно разследване и ако трябва да предложи няколко варианта на експертни решения.

 

„Ключовият въпрос е можем ли без да променяме Конституцията да стигнем до задоволително решение. Според мен по-скоро не. От тази гледна точка, когато бъдат обявени предложенията на президента за промени в действащата Конституция, там ще се съдържа някакъв вариант“, прогнозира тя, като добави, че това ще се случи, когато се сформира следващия състав на Народното събрание.

 

Иванка Иванова се въздържа от коментар за случая с президентския син, който нашумя наскоро.

 

„Вие смятате ли, че ако това беше един обикновен родител, министърът на здравеопазването щеше да излезе и да съобщи информацията, която обяви“, попита тя, като оправда институционалната реакция.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5482 |10.02.2021 Президентът Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс . 19| 8060 |09.02.2021 Президентът Радев сезира Конституционния съд заради работата на Народното събрание . 12| 4861 |09.02.2021 Секретарят на Радев: Мoрaлнo нeдoпуcтимo e миниcтър нa здрaвeoпaзвaнeтo дa oбcъждa нeпълнoлeтeн . 8| 3885 |08.02.2021 Антон Кутев: Ще е страшна грешка, ако БСП не подкрепи Радев за втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads