Реклама / Ads
84| 6836 |29.05.2012 НОВИНИ

СДС реши да бъде коректив на ГЕРБ

.
От опозиция СДС отново се превръщат в коректив на ГЕРБ, връщайки се към позициите си от 2009 година, когато подкрепяха спечелилата тогава изборите партия на Бойко Борисов и се надяваха да й станат коалиционен партньор. Основен политически опонент на сините остава БСП.
 

 

Това стана ясно днес на пресконференция, след заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) на формацията.

 

Интересът на медиите бе предизвикан най-вече от интригата кой ще е следващият лидер на партията, след като преди две седмици Мартин Димитров подаде оставка.

На 5 юни Националният съвет на СДС ще избере временен председател и ще бъде насрочена дата за вътрешнопартийни избори, най-вероятно през септември, които да излъчат нов лидер.

По неофициална информация възможните варианти за и.д. председател на партията са Любомир Ковачев или Вълчо Чолаков (и двамата членове на ръководството).

И.д.лидерът ще подготви партията за вътрешни избори, обясни Борис Марков, един от най-отявлените противници на съюза с ДСБ, който пое ангажимент да не се кандидатира за председател и ако бъде предложен да си направи отвод.

По отношение на ГЕРБ, СДС "декларира, че нито една грешка в управлението на държавата няма да бъде премълчана, нито един опит за възстановяване на практики и политики от комунистическото минало няма да останат скрити". В същото време "всяка инициатива, гарантираща развитието на демокрацията, икономиката и защитаваща християнските ценности ще бъде подкрепена...СДС ще продължи да е необходимият коректив на всички действия или бездействия на управляващите", се казва в позицията.

"Ние няма да се превърнем в лидерска партия, ще запазим характера си на общност на демократи със свободен дух и съзнание", декларира още НИС на СДС.

Главният секретар на СДС Борис Марков не можа да обясни защо партията му отново се връща към по-благосклонно отношение към ГЕРБ. Той отбеляза, че СДС не трябва да е “талибанска опозиция”.

Марков обясни още, че СДС може би е ревизирал отношението си не само към ГЕРБ, а и към вътрешния министър, за чиято оставка настоява постоянно парламентарната група на Синята коалиция.

“При първата грешка на Цветанов ние отново ще поискаме оставката му”, заяви Марков.

Той се зарече, СДС да не се превръща в лидерска партия и ще запази характера си на общност на демократи със свободен дух и съзнание. От СДС обещават още “вместо еднолични решения – експертни становища, вместо тайни срещи на елити – открити дискусии и вместо скрити договорски – публични позиции”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5800 |17.05.2012 Парламентът реши - без цигари на публични места от 1 юни . 59| 7849 |03.05.2012 Съдът реши: Алексей Петров в ареста, опасен е! . 41| 18752 |02.05.2012 Кабинетът реши: Още 20 админстрации извън София . 86| 6452 |22.04.2012 Първанов: По-доброто бъдеще за България минава през “Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads