Реклама / Ads
0| 5804 |23.09.2010 НОВИНИ

Секретен руски сателит засякоха наши астрономи

.
Общо осемнадесет нови астероида бяха открити през септември от българската обсерватория „Звездно Общество- IAU A79”, пише Actualno.com. Повечето от астероидите се намират в главния астероидите пояс и не представляват заплаха за Земята, но три от обектите са се оказали от много рядък тип.
 

По време на наблюденията си нашите астрономи са засекли и обект, който е наподобявал на бързо движеща се към Земята малка отломка. След направените изчисления от български и американски астрономи се е оказало, че всъщност обектът представлява неизвестен изкуствен спътник и според експертите става дума за руски секретен сателит.

Центърът за малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз (Харвард, САЩ) призна и обозначи с временни наименования новите тела.

Единият от тях, обозначен като 2010 RU133, принадлежи към така наречения клас Hungaria, които съставляват едва под 1% от познатите ни до момента астероиди, а орбита им е в голяма близост до тази на планетата Марс.

Според последните изследвания се счита, че промяната в орбитата на червената планета води до промяна и в орбитите на този род астероиди, които в последствие се насочват към Земята и генерират голяма част от телата с най-сериозна заплаха за нея.

От друга страна е интересен и факта, че поради особения си химичен състав 2010 RU133 спада към класа на най-светлите ни познати астероиди. Откритието на нашите астрономи и на подобен род обекти ще спомогне за изучаването на тези тела в Сл. система и в частност природата на близко земните астероиди.

Други два от откритите нови астероиди, 2010 RR62 и 2010 RU62 спадат към класа на обектите, които пресичат орбитата на планетата Марс и могат да се сблъскат с нея. Въпреки, че в момента НАСА е класифицирала двата обекта като “Mars-crosser”, нашите учени смятат, че става дума за уникален под тип от тази група и понататъшните наблюдения ще спомогнат за разгадаване на тяхната природа.

От обсерватория IAU-А79 са активно наблюдавали и откритите наскоро от проектите на НАСА астероиди, които се разминаха в опасна близост с Земята и предизвикаха сериозен научен и медиен интерес у нас и в чужбина. По този повод в писмо до председателя на БАН астрономите от Звездно Общество остро протестират срещу изказванията в медиите на техни колеги от обсерваторията в „Рожен”, че такъв вид наблюдения не представляват сериозен астрономически интерес. Според д-р Фратев този род изявления уронват престижа както на българката наука така и държавата ни и настояват за опровержение.

През последните години астрономите от обсерватория „Зв. Общество”–IAU А79, с ръководител д-р Филип Фратев, откриха 63 нови астероида, два от които по тяхно предложение, бяха официално кръстени от Международния астрономически съюз на великите ни революционери Васил Левски и Христо Ботев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4739 |09.09.2010 ДСБ: „Атака” е проект на руските служби . 4| 4938 |08.08.2010 Външно удължи визите на руските туристи у нас . 1| 5912 |15.07.2010 Засякоха вредни хранителни добавки в нета . 10| 10549 |27.06.2010 Циганите-със сателитни чинии, но без баня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads