Реклама / Ads
1| 2283 |25.07.2024 НОВИНИ

В село Воден не били предупредени за пожара от BG-ALERT, трябвало е кметът да поиска задействане

.
Изслушване в парламентарна комисия - пред изслушваните: почерпка
„Не може да се търси персонално вина на някого, че системата BG-ALERT не е задействана в село Воден. Компетентните органи – в случая кметът на общината, преценява какви да са мерките за реализирането на конкретни действия, свързани с предупреждение на населението”. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов.
 

Той, заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев докладваха за дейността на МВР по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и предупреждение на населението чрез системата BG-ALERT на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.





Джартов подчерта, че съобщение в системата BG-ALERT не е било излъчено изобщо, тъй като не е било включено в заповедта за обявяване на бедствено положение. „В правомощията на кметовете и областните управители е да заявят излъчване на такова съобщение”, обясни директорът на ГДПБЗН.

 

На заседанието на комисията от Алианса на телекомите потвърдиха, че системата им работи изрядно, но искане за разпространяване на съобщение за пожара край село Воден не е имало. 

 

„Системата работи и по нея могат да бъдат изпращани съобщения по посочения в закона начин. Стига да има необходимото осигурено покритие, каквото ние сме осигурили поне на два оператора”, заяви председателят на Алианса Андреана Атанасова, цитирана от NOVA.

 

В изказването си Атанасова отбеляза, че мобилните оператори вече са работили заедно с МВР по внедряване на системата BG-ALERT.

Направените тестове са били успешни.

 

Джартов коментира още, че според информация на негови колеги на място ситуацията във Воден се е променила изключително бързо. „Пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост към населеното място”, поясни той.





„В този контекст колегите, които са били на място и от пожарната, и от полицията, незабавно, са предприели мерки, заедно с местната власт, за евакуация на хората”, каза Джартов и добави, че чисто технологично на практика е невъзможно толкова бързо да бъде задействана такава система.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3631 |25.07.2024 Софиянци подават онлайн заявката за надвзета сума към Топлофикация . 6| 4138 |25.07.2024 Ивелин от "Величие" бил "средноаритметичен българин", Марков го заплашил "да го приключи физически" . 11| 16743 |25.07.2024 ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и Карлос Контрера отказаха да обсъждат управленската програма на Терзиев . 3| 2230 |25.07.2024 Балони с боклук от Северна Корея объркаха полети и причиниха пожар на жилищна сграда в Юга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads