Реклама / Ads
17| 5185 |30.04.2013 НОВИНИ

Сергей Станишев: Европейците днес избират - Европа на солидарността или Европа на егоизма

.
Сергей Станишев
Днес, за съжаление Европа се превърна в проект, който не вдъхва доверие, а някои европейски граждани дори изпитват гняв към него.
 

 

Заради преобладаващата дясна политика в ЕС няма нови идеи, а само рестрикции изпитвани на гърба на хората. Европейците днес казват: спасихте банките, съобразихте се с финансовия капитал, но не спасихте хората. Затова всички днес трябва да знаят, че в Европа има противоборство между две основни политически линии – линията на десните и Европа на егоизма и другата Европа - на социалистите, на солидарността, на идеята, че заедно, а не разделени ще успеем повече. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев при откриването на конференцията „Повече и по- добри работни места за младите”, която се организира от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент. Във форума участва и ръководството на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, водени от председателя на Групата Ханес Свобода.
 

Станишев обърна сериозно внимание на проблема с младежката безработица, като отбеляза, че днес всеки 5-ти младеж в Европа е безработен. „За последните 4 години младежката безработица у нас е нараснала 2 пъти и вече става въпрос за 40% от младите българи”, възмути се Станишев. Той бе категоричен, че в момента пред младите в България има само един вариант - да напуснат страната. „Но това решение ли е? Та това решение не вещае нищо добро за страната. Затова ние, българските социалисти се ангажираме с нова политика към младите хора - политика на достъпно образование, грижата за майчинството и младежката гаранция за първото работно място”, отбеляза още лидерът на БСП.
 

Сергей Станишев благодари за силната подкрепа на европейската левица в навечерието на парламентарните избори. „Присъствието ви днес е израз на солидарност с България и с българските социалисти. Ние имаме обща кауза, ценности и идеи, за които работим и които отстояваме”, отбеляза още Станишев.

„Защо Европа трябва да тръгне от ново началото - защото имаме икономическа и социална криза, която засяга и България. Липсва заетост, налагат се бюджетни ограничения, на лице са и проблеми със заетостта”, отбеляза Ханес Свобода. По думите му е доста странно че бившият премиер Борисов подкрепя политика, която унищожава заетостта. „Би трябвало да е обратното, така както го правеше Сергей Станишев по-рано, по време на своя мандат. Борисов е трябвало да се бори за България, влизаща в Шенген, а не за България, излизаща от него”, категоричен е още Свобода.
 

Според него никога досега Европа не е имала по-образовано, по-мобилно и по-активно поколение млади хора. „Въпреки това днес всеки 5-ти младеж е безработен. Това трябва да спре”, категоричен е председателят на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент.

По думите на номинирания за премиер на от Коалиция за България Пламен Орешарски има реални решения за справяне с младежката безработица. „Днес нашата страна се намира между държавите с тежки проблеми, но ние можем да се справим с това”, категоричен е той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 6037 |29.04.2013 Станишев: ГЕРБ създаде политически и икономически монополи . 24| 5774 |28.04.2013 Виктор Понта: Пожелавам успех на Сергей и на Пламен за изборите . 51| 4853 |28.04.2013 Станишев: ГЕРБ пестяха от социални дейности, защото от тях не може да се краде . 73| 4749 |28.04.2013 Станишев: БСП се бори за каузата всеки българин да живее достойно и свободно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads