Реклама / Ads
8| 3477 |05.10.2022 НОВИНИ

Сергей Станишев: Политиците си играят с огъня! Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората

.
Сергей Станишев
Решение се намира, стига да има политическа воля. За 18 месеца 4 избори е скандално. Дали ще има сега или напролет правителство, не се променя ситуацията. Ще има сходни резултати, но композицията ще е същата. Това каза по БТВ лидерът на ПЕС Сергей Станишев.
 

Не ми е безразлично бъдещето на левицата, искам БСП да е голяма отново и да е незаобиколима при вземането на решения за страната

 

"Решение на ситуацията винаги се намира, ако има политическа воля. Ако емоциите и партийните различия бяха надделели през 2005 г,  при сформирането на тройната коалиция, България нямаше да стане член на ЕС през 2007 г. И ако изобщо влезнеше, щеше да бъде през 2013 г., заедно с Хърватия. Това щеше да означава пропуснати 5 години и десетки милиарди, които нямаше да влязат в  българската икономика.

Скандално е да имаме четвърти избори за 18 месеца. Това е тежка диагноза за българската политическа и партийна система. Хората очакват партиите да сформират коалиция. Това дали ще има сега правителство или напролет, след пети избори, не променя принципно ситуацията. Пак ще има сходни резултати с може би някакви размествания. Но композицията ще бъде същата."

 

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

 

 "Всички партии играят един ритуален танц, в който се обвинят взаимно, за това, че не е формирано правителство. Хората очакват да се решат най-острите им проблеми – въпросът с инфлацията, работните места, темата за социалната защита. Затова е нужен работещ парламент във всички случаи. Има теми, по които всички партии трябва да си говорят.", допълни Станишев.

 

 

На въпрос за предложените контактни групи, които да посредничат в преговорите за сформиране на правителство, лидерът на ПЕС заяви:

 

"Знаците са по-скоро негативни. Политиците си играят с огъня и всички ще си платят цената. Вече виждаме под 40% активност, каква е легитимноста на тези, които ще управляват? Първата партия е с резултат 9% от имащите право на глас, а БСП - с 3.5%. Партиите трябва да решават въпросите на страната, дори да правят компромиси, но като че ли има страх от идващата зима, от цената и непопулярността на управлението и се опитват да прехвърлят тази гореща топка към президентството."

 

Попитан за коментар за резултатите на БСП в парламентарния вот, като и необходимостта от оставката от ръководството на партията, Станишев коментира:

 

"Слаби резултати имат всички. Първенецът е със 640 хиляди гласа – доста неубедително. БСП стигна пета позиция, което е историческо дъно. Мисля, че в тази ситуация въпросът за ръководството трябва да се решава автоматично. Когато толкова пъти предлагаш едно и също и хората ясно заявяват, че не го харесват и не е това начинът, значи трябва нещо да промениш. Всички социалисти трябва да осъзнаем, че нещата са опрели до кокала – става дума за оцеляването на БСП като политическа партия. Случи се това, от което се опасявах и предупреждавах през лятото – че ако БСП не излезе със своя много ясна икономическа и социална платформа, има опасността да пропадне между двата полюса ПП и ГЕРБ. Вече не става дума за загубена периферия на БСП, а за разделяне с твърд електорат.

 БСП беше в шизофренна роля – заявяваше, че е против санкциите, но беше част от дясно правителство, което ги наложи. Твърдеше, че не изнася оръжие за Украйна, а всички знаем, че това ставаше през Полша. БСП беше част от най-русофобското правителство, което изгони над 70 руски дипломати и служители на посолството, сред които и учители. Войната с президента е безплодна за БСП. Това повтарящо се напрежение само обърква избирателите и за това трябва да се носи отговорност.

 

Не ми е безразлично бъдещето на левицата. Няма да се кандидатирам за следващ мандат в ПЕС и ръцете ми вече ще са развързани. Искам БСП да бъде голяма отново, да бъде партията, без която не могат да се взимат решения за страната."

 

"На територията на Украйна се води война и влизането й в НАТО в момента, означава алиансът да бъде въвлечен в конфликта. Така че позицията на президента е правилна. Много се  притеснявам от перманентната  ескалация и от двете страни. Анексията на 4-те области и мобилизацията в Русия също са ескалация. Бавно се приближаваме  към най-лошия сценарий, което не бива да се допуска. Тук отговорността е на Европа, защото ЕС винаги е бил проект на мира.", добави Станишев по темата за кандидатурата на Украйна за членство в НАТО.

 

 

"Санкциите срещу Русия работят, те трябваше да бъдат предприети, но когато вредят повече на теб, отколкото на другата страна, трябва да се замислиш. Европейската индустрия е в колаппс и кърви и в посока Русия, и в посока САЩ."

 

По повод членството на България в Шенген, Станишев припомни, че през 2018 г. по негова инициатива Европейският парламент с две трети мнозинство гласува в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Според лидера на ПЕС сега условията за съгласие в Съвета са по-благоприятни, но са необходими усилия и от страна на следващото правителство.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2779 |04.10.2022 Политиците забравиха за Карловско след изборите, доброволци спасяват положението . 0| 3044 |03.10.2022 Димитър Аврамов: Политиците не представят достатъчно качествени алтернативи . 1| 2868 |30.09.2022 3.6 млн. лв. струва предизборната кампания на политиците . 2| 2951 |25.09.2022 Станишев: Левицата да държи технологиите в човеколюбива рамка и да се възползваме от възможностите им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads