Реклама / Ads
9| 12799 |10.01.2020 ИНТЕРВЮ

Сет Хетена: Прецедент е в България да се обвиняват журналисти в престъпления за публикации

.
Сет Хетена
Срещу американския журналист и писател Сет Хетена е подаден сигнал в българската Върховна касационна прокуратура заради негова публикация. Автор на обвинението срещу Хетена е българинът Красимир Иванджийски, собственик на сайта „Строго секретно“. Пред ФрогНюз журналистът заяви, че ще е страшен прецедент, ако страната ни допусне наказателно преследване за публикации, както и че в жалбата изобщо не става ясно в нарушава на кои закони е обвинен.
 

Ето какво още каза пред ФрогНюз Сет Хетена*:

 

Г-н Хетена кажете ни малко повече за Вас и за работата Ви. Как се забъркахте в тази история с българската прокуратура?

 

Още от избора на президента Тръмп пиша за Русия. Написах книга, която е със заглавие „Тръмп / Русия“. В нея става дума за историята на връзките на президента с Русия и руските мръсни пари, които се стичаха през бизнеса му. Работата ми е публикувана във вестници и списания като „Ню Йорк Таймс“, „Ролинг стоун“, „Ню Репаблик“  (The New York Times, Rolling Stone, The New Republic) и други.

 

Напоследък се заинтересувах от дезинформацията, която е една от тактиките, които Русия използва от дълго време, за да подвежда както своя народ, така и хора извън страната. Тук, в Америка, изборите през 2016 г. ни отвориха очите относно силата на дезинформация, но подозирам, че българите са много по-запознати с това.

 

През декември написах материал за списание „Ню Репаблик“ за американец,  който управлява сайт, наречен whatdoesitmean.com. Този сайт публикува информация, за която се твърди, че са секретни доклади от Русия. Материалите са подписани с фалшивото име Сорча Фаал. Всъщност всичко беше една измислица, а цялата работа не беше нищо повече от бизнес, чиито жертви са лековерни хора.

 

Всъщност интересното беше, че историите от уебсайта, написан от мъж от Тенеси, САЩ, бяха препечатвани по целия свят, включително и в България. Открих негови публикации в български уебсайт, за който никога не бях чувал, казва се „Строго секретно“.

 

 „Строго секретно“ се управлява от българина Красимир Иванджийски. Г-н Иванджийски не е добре познат САЩ, но неговият син Даниел е известен тук. Даниел Иванджийски е един от хората зад сайта „Zero Hedge“, който публикува комбинация от американски и световни новини, отразяване на финансовите пазари и проруски коментари. Той е много популярен сред десните и се подкрепя от хора като Найджъл Фарадж и синът на президента Тръмп, Дон Младши и др.

 

Отне ми много време,  докато науча всичко, което публикувах, въпреки че „Zero Hedge“ само се споменава в моя материал в „Ню Репаблик“. Установих, че сайтът „Zero Hedge“ е регистриран в София и е собственост на компания, наречена „АБЦ Медиа“ ЕООД (ABC Media Ltd.), която е българска компания, собственост на Красимир Иванджийски.

 

Мислех, че всичко това е ново и интересно, затова публикувах отделна история за „Zero Hedge“, „Строго секретно“ и Иванджийски на моя личен уебсайт, trump-russia.com.

 

Доколкото разбрахме от вашия адвокат тук г-н Николай Хаджигенов, Вие сте получили индивидуална жалба от г-н Иванджийски, който ви информира, че вече се е обърнал към прокуратурата и отправя към вас редица обвинения. Свърза ли се вече с  Вас  някой от разследващите органи у нас?

 

Досега никой от българските следствени органи не се е свързал с мен или с моя адвокат. Писахме и до посолството на САЩ в България, но все още не сме получили отговор и от там.

 

Обичайно ли е в САЩ да се действа по този начин спрямо журналисти – да се изпраща жалба директно до прокуратурата?

 

Абсолютно не! Имаме силна конституционна защита, която пречи на Конгреса да пише закони, които биха ограничили свободата на печата.

 

Единствената възможност журналисти да бъдат обект на наказателни дела е, ако публикуват класифицирана държавна информация.  Но дори и тогава не журналистите са тези, които подлежат на наказателно преследване, а по-скоро техните източници. Няколко души са влезли в затвора за предоставяне на такава информация на журналисти.

 

Единственото възможно изключение от това правило е случаят с основателя на „Уикилийкс“  Джулиан Асандж, който е обвинен в САЩ за получаване и разкриване на класифицирана информация. Министерството на правосъдието на САЩ не го смята за журналист, въпреки че много хора по света мислят така. Подозирам, че това ще бъде ключов въпрос, когато делото му стигне до американски съдия.

 

В какво ви обвинява всъщност г-н Иванжийски?

 

Никога не съм виждал официалната жалба, която е подадена срещу мен, така че не съм 100 процента сигурен какво пише. Получих имейл от г-н Иванджийски, с който ме уведомява, че той е завел наказателна жалба пред българската главна прокуратура. Предостави ми и негов английски превод на жалбата. Публикувах това на моя уебсайт, за да могат хората сами да видят в какво ме обвинява. Вижте ТУК.

 

На г-н Иванджийски не му е харесало, че представям „Zero Hedge“ като български проект и твърди, че е престъпление да се публикува публична информация, каквато е регистрация на уебсайта му и фирмени документи. Той също така е разстроен, че написах, че неговият уебсайт „Строго секретно“ публикува материали с грубо антисемитско съдържание.

 

Трябва да отбележа, че г-н Иванджийски не казва какви закони съм нарушил или дори според законите на коя държава съм извършил престъпления.

 

Вие познавате ли го? На какво отдавате реакцията му срещу вас?

 

Не, не познавам г-н Иванджийски и всъщност не разбирам причината за действията му. Той нищо не казва и запазва мълчание, когато други хора в САЩ са писали критично към него. Цитирал съм някои от тези мнения в статията си за „Zero Hedge“ на моя сайт, но този, който ядосва г-н Иванджийски съм аз, а не хората, които съм цитирал.

 

Фрог Нюз изпрати молба до г-н Иванджийски да представи неговата гледна точка, но до момента нямаме никакъв отговор от него. Няма и публикация в сайта му. Защо според вас той ви атакува директно през прокуратурата, вместо да използва медиите си?

Подозирам, че действията му са опит да ме сплаши, но може и да греша.

 

Бяхте писали във вашия Туитър с призив за съдействие. В САЩ има ли реакция по вашия случай и каква е тя?

 

Тук, в САЩ, има интерес от страна на специалистите по сигурност на информацията, които следят „Zero Hedge“. Бивш агент на ФБР, който проследява дезинформацията, казва, че „Zero Hedge“ е бил „в центъра на бурята” дълго време.

 

Що се отнася до молбата  ми, по-голямата част от подкрепата дойде от българи, които много ме обнадеждиха. На моя уебсайт публикувам статии безплатно. Не продавам реклами и сам поемам целия правен риск, така че съм много благодарен за подкрепата и искам да благодаря на всички, които са направили дарение или са ми изпратили съобщения.

 

Потърсиха ли Ви медии от България, за да ви попита за какво става въпрос?

 

Да, бях интервюиран от бТВ. Разбрах, че ще го пуснат този уикенд.

 

Какво всъщност знаете за България и за свободата на медиите тук?

 

Признавам, че не знаех много за българските медии, преди всичко това да започне. Мисля, че Интернет променя естеството на медиите в България, точно както променя нещата тук, в САЩ, но е разрешен и за независими гласове като Фрог Нюз.

 

Реакцията в България към моята история ми показва, че хората все още сериозно ги е грижат за свободата на медиите. Историята на „Zero Hedge / Strogo Sekretno“ повдига важни въпроси за това кой е собственик и кой контролира новините, които консумираме. Защо популярен американски сайт като „Zero Hedge“ е регистриран и притежаван в България? Все още нямам много добър отговор на този въпрос. Подозирам обаче, че отговорите сочат към Русия.

 

Какво очаквате да се случи от тук насетне по Вашия случай?

 

Би било страшен прецедент за България, ако журналистите могат да бъдат обвинени в престъпления за писане на истории, които хората не харесват. Това е една от причините да наема адвокат в България, който да ме защитава. Не е наша работа като журналисти да правим хората щастливи.


Все още бих искал да получа отговори на въпроса кой стои зад „Zero Hedge“ и защо компанията е регистрирана в България. Ако някой от вашите читатели знае отговора, моля, свържете се с мен.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

*Интервюто със Сет Хетена може да видите на английски език ТУК.

===

Сет Хетена е американски автор и журналист, който живее в Сан Диего. Той е работил като кореспондент на Асошиейтед прес. Негови публикации са представяли в „The New Yorker“, „The Rolling Stone“, „The New York Times“, „The New Republic“ и „The Los Angeles Times“. Автор е на две книги - „Тръмп / Русия: Една окончателна история“ и „Пирувайки с плячката“.

 

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 16757 |29.10.2019 Александър Маринов: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София . 40| 12763 |27.09.2019 Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство . 6| 23806 |14.08.2019 Кевин Буут: Хората в България имат много повече власт, отколкото потисниците им позволяват да мислят, че имат . 46| 25767 |13.08.2019 Васил Филипов:България ще види газ от Туркменистан на куков ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads