Реклама / Ads
1| 2186 |23.07.2024 НОВИНИ

СГС реши: Прехвърлянето на варненските акции от Пловдивския панаир към „Пълдин Туринвест“ е незаконно

.
Източник: личен архив
Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик.
 

Сделката осигуряваше на Гергов 79% от акциите на панаира и на практика еднолично управление на дружеството.

 

Делото на държавата съдържа два иска - първият е, че тя е собственик на 29% от акциите на Панаира, а вторият е, че решението на Варна да ги прехвърли на "Пълдин туринвест“ е нищожно. 





По първия аргументацията е, че Панаирът е бил включен в забранителния списък за приватизация и поради това направеното през 2016 та дарение от страна на държавата към общините Пловдив и Варна е неправомерно. Съдебното решение обаче отхвърля това и не признава на държавата собствеността върху варненските акции.

 

Припомняме, че тогава Пловдив върна своите близо 21 % на държавата, но не и Варна своите 29%, въпреки изрично решение на местния им парламент.

 

Магистратите потвърждават като основателен втория иск на Министерството на икономика - срещу прехвърлянето на варнениските акции  в "Пълдин туринвест" и го обявяват за нищожно, защото е в противоречие със Закова за приватизационен и следприватизационен контрол.





Така Варна продължава да владее 29% от Международния панаир. Без тях Георги Гергов остава с 50,3%, вместо с близо 79 на сто собственост в Панаира.

 

Община Варна и "Пълдин туринвест" са осъдени да платят на държавата близо 760 000 лева за направени разноски по делото, информира БНР.

 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14 дневен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2270 |23.07.2024 Мъск: Вирусът на будното съзнание погуби сина ми! Ще го унищожа . 1| 2047 |23.07.2024 20% спад на предлагането на имоти при покачване на търсенето. Ставаме ли свидетели на класически пазар на продавача? . 2| 1768 |23.07.2024 След оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом: Камала Харис ще проведе първия си предизборен митинг . 8| 2484 |23.07.2024 Шефът на отбраната на Германия ген. Карстен Брюер: Русия ще нападне НАТО след 5-8 години, разглеждаме най-лош сценарий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads