Реклама / Ads
3| 4708 |27.06.2021 НОВИНИ

Шефът на Агенция по горите: Краде се жестоко, с всички машинации и манипулации

.
Александър Дунчев
Отделните незаконни сечи не са ни най-големият проблем, най-големият проблем е, че се краде жестоко, краде се с всички машинации и манипулации. Това обяви в интервю по БНТ Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенцията по горите.
 

"Повечето търгове за дърводобив са нагласени. Ако проверите, ще видите, че няма наддаване. Защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това", твърди той.

По негови думи незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите може да станат само със знанието на горските. "Няма как да се извърши нарушение в горите без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни Дунчев. 

 
Той твърди, че върху служителите на горските стопанства има натиск.  "Със сигурност има случаи, при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение", обяснява Дунчев.

 

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават, твърди горски номер едно. Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

 

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив - около 9 млн. "Официалната статистика е, че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство, че се изсича", пита Дунчев. И отговаря - според него това чувство се насажда не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени. 

 

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол. Той смята, че не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

 

"Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения", казва Дунчев. 

Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина. "Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения", обясни Дунчев. 

 

Най-сериозни са нарушенията, когато се правят в старите гори, тези над 100 години. "Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни, защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева", обясни горският.

 

По думите му, за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%. Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната. 

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е, че по този начин ще свалят цената на дървесината. 

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4120 |26.06.2021 Министерство на икономиката проверява и Българската агенция за експортно застраховане . 3| 3286 |23.06.2021 Антон Кутев: Шефът на ДФ ”Земеделие” е оправдан по всички обвинения, ГЕРБ не са избрали верния човек . 13| 5220 |23.06.2021 Уволняват председателя на Държавна агенция „Електронно управление” . 5| 4071 |22.06.2021 Адвокат: Изпълнителна агенция Медицински надзор няма компютърна система за определяне на реципиентите на органи за трансплантация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads