Реклама / Ads
0| 3515 |20.03.2022 НОВИНИ

Шефът на ”Булгаргаз”: След 30 юни ще можем да доставяме азерски газ на пълен капацитет

.
И преди, и след завършването на гръцката връзка ще можем да вземаме тройно по-големи количества. След 30 юни ще можем да взимаме азерски газ на пълен капацитет. Цените ще зависят от индексите на борсите след 30 юни, но ще бъдат по-изгодни. По всяка вероятност интерконекторът с Гърция ще заработи наесен, но дори да не бъде завършен, ще получаваме азерски газ на пълен капацитет
 

Това заяви пред Българската национална телевизия директорът на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

 

"Очакваме лоши сценарии и имаме алтернативи. Първото е покритието на месец април като минимум на количества. Това се случи със запазване на определени количества в Чирен. Това е гаранция, че в отоплителния сезон няма да се наложи хората да останат без газ", заяви той.

 

В момента не се водят преговори за подновяване на договора с "Газпром". Водят се разговори с Азербайджан за допълнителни количества азерски газ.

 

Предложението на "Булгаргаз" за шоково поскъпване на синьото гориво с 58% е било базирано на високите индекси в първите десет дни на март, по такава формула се прави заявлението, обясни Топчийски. Промените в индексите се отчитат в края на месеца, когато регулаторът окончателно взима решение за месец април. Удължен е и добивният сезон в Чирен, за да може да се покрие м. април.

 

"Чирен ще бъде използван само за м. април, за да се покрие потреблението, след това хранилището ще бъде запълвано с възможно най-оптималния микс за следващия газов сезон. Когато вземем количествата по азерския договор, зависимостта ще започне да намалява и ще се допълват количества, мже би с руски, може би с втечнен. Можем да заменим целия газ по руския договор с втечнен газ, но цената би била доста по-лоша", каза директорът на "Булгаргаз".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4410 |20.03.2022 Радулов: По Борисов трябваше да се ”работи” след реформа в прокуратурата . 0| 2951 |20.03.2022 Най-малко четири жертви след като кола се вряза в карнавал в Белгия . 0| 3392 |20.03.2022 След театъра в Мариупол: Училище с 400 души - бомбардирано от руснаците . 0| 15044 |19.03.2022 Шефът на НАП Румен Спецов: По времето на Горанов не са събрани 556 млн. лв. от хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads