Реклама / Ads
12| 6365 |08.06.2024 НОВИНИ

Шефът им в джип Мерцедес, те в БМВ-а, а резултатите им – мижави. Що е то?

.
Босът слиза от голямата кола... Източник: trafficnews.bg
Още не са поляли новите „баварки“ и неколцина от тях простреляха момче в Плевен, правейки се на „лошото ченге“. Било поради некомпетентност, призна дори главният художествен ръководител на МВР. Не, тежко престъпление е!
 

Ако мобилизираме въображението си според някои новини от последните дни, то може да ни  проектира следната ситуация: български полицаи заминават в Германия да се обучават да карат скоростни БМВ-а, а украински пилоти ще се обучават във Франция и САЩ на „Мираж“ и F-16, за да защитават родината си от руските пълчища окупатори.

 

Още малко въображение и можем да си представим родни ченгета с чисто нов „баварец“, скрит зад храсти в засада за превишил скоростта шофьор. Следва: Хайде ела, че ни трябваш, духай в апарата. Майче ще ти конфискуваме автомобила, мой човек

 

После чакайте шефа Калин Стоянов, който се вози в тежкарски джип Мерцедес за поне 250 бона да отчита превъзходни резултати на МВР в борбата срещу войната по пътищата. Разбира се, няма да обели и дума за това, че самите пътища предразполагат към трагични инциденти. Нито, че немалко униформени предпочитат корупционна сделка на място, отколкото действие според закона. И не само на пътя.

Новите, лъскави БМВ-та сме ги платили ние – няма лошо. Полицията трябва да борави със съвременни средства срещу престъпността. Така е поне по филмите. Но у нас?

Лош подбор още на старта. В Полицейската академия в момента кандидатстват половин човек за едно място. Преди десетина години са били 3-4-а за едно място, а се е стигало до 7-8 да се борят за обучение в Симеоново. За какъв подбор на кадри става дума въобще!

 

Жената на екзекутирания Мартин – Нотариуса продължава да е служител на ГДБОП. Там, където шеф е бил сегашният вътрешен министър. Как и кой е проверявал коя е тя, какъв опит и знания има по проблемите с организираната престъпност – оставям отново на въображението ви.

 

Други като нея от години заемат важни постове в МВР и ДАНС, но на никой не му пука, защото са все повечето са нечии протежета, литературно казано.

Да видим какво ги свърши модернизиращото се МВР.

 

Атентат срещу ексглавния прокурор Иван Гешев на 1 май м.г. Цяла година няма никакъв резултат.

 

Бившият шеф на Столичното следствие и смятан за водеща фигура в група за корупция по високите етажи на магистратурата изчезва мистериозно. МВР вече втора година не знае дори дали е жив или мъртъв.

 

Разстрелват на Витоша бизнесмена, бивша барета и кандидат за президент, подозиран за рекет и посредник в съставянето на предишното редовно правителство Алексей Петров-Трактора. Никакъв резултат до момента. Нула.

Ликвидират демонстративно Мартин Божанов-Нотариуса, известен като посредник в големи корупционни сделки със съдействието на магистрати, заплашвал съдии, но резултат в разследването все още няма и няма.

Ако питате мен, няма и да има по нито едно от изброените с голям обществен отзвук престъпления.

Нито ще узнаем кого са спипали меверейците да купува гласове и за кои партии. Бутафорните операции ще изтекат в канала и след седмица-две ще бъдат забравени.

 

Но шефът е в Мерцедеса… Това е важно.

 

Негови колеги от ГДБОП все подсещат медиите да питат Стоянов колко истински реализации е направил, колко заловени от него престъпници са дадени на съд и колко са осъдени, благодарение на събрани годни доказателства. Дори искат да бъде питан виждал ли е жив бандит? Мисля, че малко преувеличават - нали беше на кино, когато негови подчинени вилняха с палките и водното оръдие срещу футболни фенове в София… Тогава е гледал „Уроците на Блага“ и е понаучил нещо за телефонните измамници. Или пък МВР е било консултант, нещо такова…

 

Преди седмица по една от обществените телевизии показаха две момчета, които се опитват да помагат да изпаднали в беда тийнейджъри и други младежи в дискотеки и клубове в Студентски град. Показано бе момиче в безпомощно състояние – пияно или дрогирано – лежащо на земята като парцалена кукла. Момчетата се опитвали да й помогнат, обадили на Спешна помощ. Но полицаи там не видяхме. В репортажа посетители на дискотеката признаваха, че влизат малолетни, че им се продава алкохол и кой знае още какво. И че така било отдавна и никой не правел „спънки“ на бизнеса. „Спънки“ е трябвало да правят патрулиращите полицаи и онези, на които това им е работата, но тях ги няма там. Надяваме се, че с новите БМВ-та ще стигнат и до тези бърлоги на порока, известни на цяла България, но само на тях – не.

 

Онзи ден в столично училище три момичета и едно момче пребили ученичка на 16 години. Помляли я пред очите на класния й ръководител, който чак в края на баталията попитал, какво е станало. Съответните органи на МВР, занимаващи се с малолетни закононарушители обаче пак са отсъствали.

Отсъстват и колегите им, които трябва да не допускат продавачи на дрога край училищата. Защото досега нямаха мощни, бързи и яростни автомобили. Така си го обяснявам.

Десетки са случаите, когато жени са подавали сигнали за насилие срещу тях, но полицията не е реагирала адекватно. Някои от жертвите вече не са между живите, но от МВР винаги имат готови оправдания.

 

Няма да изброявам колко пъти босът от Мерцедеса е казвал, че в скоро време ще бъде разкрито еди кое си престъпление. После тишина. Разкриват се битови престъпления, където нещата са ясни още от пръв поглед.

 

462 са новите автомобили за МВР! Браво!

 

МВР-началници непрекъснато се хвалят с големи постижения в борбата с престъпността. Гражданите обаче са наясно, че става дума за стъкмени резултати и статистики. Отчитат се само регистрираните престъпления, а другите – не. А те в някои райони са дори повече. Въобще въпросните доклади са за пред политиците, ЕС и босовете от задкулисието, а не за обществото.

 

Като граждани имаме право да знаем, къде отиват нашите пари. Мине се не мине и полицаи излизат на улицата с искане за повишаване на заплатите. Досега не са протестирали срещу нелепи текстове в някой закон. Например такъв като този за конфискуване на автомобили на водачи употребили алкохол или упойващи вещества. Ченгетата са наясно, че има несправедливи текстове, които превръщат шофьора автоматично в жертва на несъвършена система за проверка и доказване на незаконното деяние. Но колите се конфискуват моментално, нерядко с подигравателни реплики на униформени. В същото време след месеци се разбира, че някои от водачите не са употребили наркотици, а лекарства, но битият – бит… нататък го знаете този лаф.

 

Ще ви се стори странно, но защо да няма конфискувани полицейски автомобили, когато се установи, че ченгетата са извършили нарушения на закона. Тези автомобили могат да бъдат предоставени на неправителствени организации, които се опитват да помагат на жертви на домашно насилие, на хора, изпаднали в тежки зависимости и пр. Би било справедливо.

Или провинили се униформени да плащат огромни глоби.

 

Освен това стара слабост на родното МВР е раздутия щат. Населението на България е вече под 6 милиона, но армията ченгета наброява над 50 хиляди души. По-многочислена от войската, която в сегашната сложна международна обстановка трябва да е готова да защитава териториалната ни цялост, ако лудия в Кремъл тръгне да наказва и други народи след Украйна…

Защо, например, част от служителите в МВР не бъдат прехвърлени в МО? Звучи абсурдно, но много абсурди вече са реалност. Абсурдно е полицаи да притежават заведения, клубове и фирми, но в много градове това е факт. Абсурдно е също да участват с престъпници в трафик на дрога и други незаконни дейности, но и това е факт.

Сигурно не сме ние измислили всички тези неща, но у нас те са на всяка крачка.

 

Във Финландия например над 60% от следователите и 40 на сто от полицаите са жени. Разкриваемостта на престъпленията е над 90%! Корупцията сред униформените е сведена почти до нулата, а прозрачността е задължителна.

 

В Швеция служителите на МВР са 27 500 души при 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители.

В Дания, Швеция, Норвегия и др. скандинавски страни реформата във вътрешната сигурност е извършена още преди повече от 20 години. Състои се в намаляване на личния състав за сметка на качеството. Оптимизацията е оставила извън редиците стотици. Те преминават през курсове за придобиване на друга специалност, за да се реализират в различни области на живота. В армията  например. Останалите минават през тестове за интелигентност, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и пр. Преминалите успешно остават в полицията с двойно по-високи заплати и модерно оборудване.

В Австрия полицаите са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на престъпленията е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при 10 млн. население. В Гърция - 46 700 за близо 12 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души и покриват 338 145 кв км територия! Да продължавам ли?

 

Всеки обикновен гражданин ще ви каже, че съкращенията трябва да тръгнат от администрацията. Трябва да се променят условията за работа и отношението вътре в системата, за да има качествен кадрови подбор. Такъв в момента няма! Като започнеш от главата в Мерцедеса та чак до най-малкия селски участък.

 

Корупцията е проникнала на всички нива. В комбинация с хора от прокуратурата тя се превръща в неизлечимо заболяване, което убива вътрешната сигурност, обществото също.

Безобразно много са и дублиращите структури.

 

Българите искат полицията да работи за тях, а не за правителства и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато бруталност ставаме свидетели периодично. Ние ще ви плащаме, но вие вложете уменията си в полза на хората.

 

Има полицаи и полицаи – факт. За съжаление некадърните, нахалните и готовите да слугуват на престъпни и политически кръгове заемат водещи позиции в системата.

 

Да се върна към сравнението с украинските пилоти и тяхното обучение. Те ще тренират и след това ще отидат да бранят родина и семействата си, готови да дадат дори живота си за тази висша цел.

 

Висша цел на полицаите е да защитават гражданите, понякога с цената на свидни жертви. Това е техен професионален дълг. Когато постъпват на служба, това би трябвало да им е обяснено и да са наясно. В момента обаче не личи да е така.

 

В събута сутринта по т.нар. големи телевизии се появиха полицейски шефове, изпратени да обяснят на населението, колко велико е МВР, какви успехи жъне и че беемветата били само част от модернизирането на полицията. Това добре, но няма ли начин и по един курс за вежливост да изкарат преди това униформените, но най-вече големите началници. И спрете с лъжите, защото никой не ви вярва.

 

Защо ли? Защото, когато преди години преименуваха милицията в полиция лекарите се притесниха. Още са притеснени.

 

Казано по народному: На гол г.з чифте пищови.

 

Огнян Борисов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2562 |08.06.2024 Опасни детски бански се предлагат по магазините . 1| 4492 |08.06.2024 Нова измама се шири в социалните мрежи, как да се предпазим от кражба на данните ни? . 6| 2611 |08.06.2024 Байдън се извини на Зеленски . 1| 2512 |08.06.2024 Нашествие на тигрови комари преди Олимпиадата в Париж, доколко опасни са те?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads