Реклама / Ads
0| 4732 |01.04.2022 НОВИНИ

Шефът на енергийната комисия ни успокои за газа: Увеличението е голямо, но можеше да е по-сериозно

.
Радослав Рибарски Източник: стопкадър, БНТ
Шефът на Комисията по енергетика Радослав Рибарски се опита да ни успокои за цената на природния газ, след като КЕВР излезе с решение тя да бъде увеличена с 25,3% от 1 април. „Увеличението е голямо, но то можеше да е доста по-сериозно“, каза пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“.
 

Неговите очаквания са следващия месец пазарите да се успокоят и цените да тръгнат надолу, защото отоплителният сезон приключва в цяла Европа, така че предстои нормализиране. „Освен това днес бяха дадени заявки, че няма да бъдат спирани доставки на природен газ от Русия, които не са заплатени в рубли“, отбеляза той.

 

Рибарски бе категоричен, че тази цена ще се отрази на ценообразуването на всички стоки, като на този етап все още не е ясно с колко ще поскъпнат те.

 

Той потвърди, че правителството е уверило, че компенсациите ще бъдат продължени и през този месец.

 

По думите му не се очаква шоково покачване на цената на тока.

 

„Мораториумът беше краен механизъм, който замрази цените. Отсега нататък ще внесем законодателни промени, които ще доведат до дългосрочност на договорите за доставка на електрическа енергия. Това ще внесе предвидимост за следващите периоди“, допълни той.

 

Рибарски потвърди, че България ще участва в съвместното договаряне на природен газ, заедно с Европа.

 

Меморандумът за 1 млрд. за инвестиции в чиста енергия с „Джем корп кепитал“ не е разглеждан в Комисията по енергетика, като решението за това е на Министерски съвет, заяви Рибарски. Той обаче допълни, че един меморандум не е сериозен документ, който обвързва държавата със задължения. Рибарски е категоричен, че досега няма информация този проект да се свързва с Плана за възстановяване. „Идеята е да си е инвестиция на тези фондове. Технологично трябва да видим какво точно ще предложат. Меморандумът е първа стъпка, в която изявяват желание да инвестират. Има доста следващи стъпки“, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3598 |01.04.2022 Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа . 0| 3142 |01.04.2022 Шефът на ДАНС: Уличените в шпионаж вече са отстранени. Ще има още руски дипломати, обявени за нежелани у нас . 0| 13588 |01.04.2022 „Шефът не е добре“: Защо Путин има нужда от хирург-онколог? . 0| 13712 |31.03.2022 Комисията по отбрана не прие да се развали договора за F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads