Реклама / Ads
0| 3099 |15.05.2022 НОВИНИ

И шефът на Енергийната комисия не знае кой е доставчикът на газ от САЩ, нито на каква цена е договорен

.
Радослав Рибарски Източник: стопкадър, Нова телевизия
Народният представител от „Продължаваме Промяната“ и председател на Енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски заяви, че не знае коя е фирмата-доставчик на втечнен газ от САЩ, нито на каква цена е договорен той.
 

Що се отнася до това кога България ще бъде готова да се откаже от руския петрол, Рибарски прогнозира: „Година и половина – две“.

 

„Нужно е технологично време. Другите държави заявяват период от година и половина – две. Предстоят разговори и с „Лукойл“, за да се види какво е нужно като подмяна или оборудване в рафинерията и тогава ще имаме ясен срок“, поясни депутатът.

 

„Политиката на „Булгаргаз“ е съобразно ситуацията и отчита прекъсването и компенсирането на доставките“, отговори Радослав Рибарски на изказването на президента Румен Радев, че „политиката на „Булгаргаз“ е извън икономическата и управленската логика“.

 

Според шефът на Енергийната комисия в Народното събрание най-важното сега е подсигуряване на количествата и подаването на природен газ да не прекъсва: „Това беше основната цел този месец. Следващите месеци трябва да видим и по-ниски цени“.

 

Той уточни, че газохранилището в Чирен е запълнено над 20%, а нагнетяването на природен газ продължава. Рибарски допълни, че България не го е запълнила предварително, защото „беше решено, че няма нужда и че можем да постигнем високи нива на запълняемост преди зимния сезон“.

 

За поскъпването на газа с 14% народният представител от ПП каза, че основната цел за месец май е била да бъдат компенсирани спрените доставки от „Газпром експорт“. „Индикативните цени през следващите месеци се очаква да се върнат към нормалното“, добави председателят на Енергийната комисия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3697 |12.05.2022 Няма да има ревизизонна комисия в НС за кабинетите на Янев и Петков . 0| 3137 |12.05.2022 Надежда Йорданова е в Страсбург, срещна се с почетния председател на Венецианската комисия . 0| 2942 |11.05.2022 Парламентарна комисия ще нищи спирането на природния газ от „Газпром“ . 0| 5535 |10.05.2022 Шефът на us разузнаването: Путин се готви за продължителна война, ще изгради сухопътен коридор в Приднестровието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads