Реклама / Ads
0| 2521 |13.06.2022 НОВИНИ

Шефът на КЕВР: Без Чирен и газовата връзка с Гърция има риск за доставка на газ към топлофикациите

.
Станислав Тодоров
”Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите”, това заяви пред БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. Той съобщи и че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

"До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

 

"Спекулация е, че ще има режим на тока у нас", каза още шефът на регулатора.

Ако кризата се задълбочи е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

 

"България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ-Козлодуй българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ -производители и ги прехвърлихме към бита", ката обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%.

 

Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блоктарифи.

 

Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление.

С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40-50 лв.

 

"Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще", уточни Тодоров.

 

"Ако е превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата, ще предложат експертите", подчерта шефът на КЕВР.

 

За повишението на цената на парното Тодоров заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, и за съжаление той има своята цена на международните пазари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 12365 |12.06.2022 Шефът на правната комисия в НС за конфликта с Ива Митева: Ужасяващо, критикува законопроект, който не е чела . 0| 3050 |12.06.2022 Шефът на парламента: Няма да подкрепим нов кабинет с премиер, който не е Кирил Петков . 0| 6369 |11.06.2022 Шефът на БАБХ потвърди, че записът е истински. Подали му пари, не документи . 0| 12837 |11.06.2022 Шефът на БАБХ към Фрог: Кажете си източниците!
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads