Реклама / Ads
6| 3280 |06.01.2022 НОВИНИ

Шефът на КЕВР: Намаляването на ДДС за три месеца нямаше по никакъв начин да засегне бюджета

.
Иван Иванов
Намаляването на ДДС, щеше да бъде основно насочено към битовите потребители. В държавния бюджет през ДДС на енергоносителите се натрупаха много средства заради цените на природния газ. Намаляването на ДДС за три месеца нямаше по никакъв начин да засегне бюджета.
 

Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в студиото на БНТ.

 

По думите му топлофикационните дружества купуват природният газ на 133 лв., а го фактурират на цена от около 47 лв. Иванов изрази убеденост, че топлофикациите ще бъдат подпомогнати от държавата.

 

Той коментира и ВиК услугите: “ВиК услугите са в още по-тежко състояние. Калкулирахме новите цени на електроенергията. Мораториумът ни принуди да прекратим тази дейност. Стига се до положение, когато ВиК дружествата трябва да заплатят повече отколкото ще получат от потребителите. Единствената сериозна надежда е, че ВиК холдинга може да помогне дружествата”.

 

Според него ЕК ще разкритикува мораториума: “КЕВР се ползва с голяма авторитет в Европа”. Иванов беше категоричен, че не е усещал политически натиск по време на своя мандат.

 

Комисията във всичките си действия през тези години е защитавала обществения интерес. Това означава Комисията да зачете интересите на всички звена по веригата по начин, че потребителите да могат да заплащат своите сметки, а производителите да получават такова заплащане, че да могат да работят.

 

Ако ние бяхме определили стандартно цената, повишението щеше да бъде 64%. Благодарение на регулаторните инструменти ние намалихме повишението на 11,5%. Комисията е направила всичко възможно за цените. Останалото е работа на държавата. Тя можеше да намали ДДС-то и повишението да е около 1%”, обясни Иванов.

Цената на природния газ се определя ежемесечно след подписване на споразумение с Булгаргаз, каза председателят на КЕВР.

 

По думите му КЕВР получава от Булгаргаз увеличението на цените на 1-ви януари. След проверка на документите на Булгаргаз КЕВР се произнася: “Комисията извършва изчисления на 1-ви януари, когато хората празнуват. Така е на всяко първо число”.

 

Той коментира и изявлението на премиера Кирил Петко, че КЕВР умишлено е съобщила за повишението на цените в началото мандата на новото правителство: “Не е редно да се прави опит да се уронва престижа на регулатора. Когато говорим, че трябва да се уважават институциите, то държавните ръководители не трябва да разрушават авторитета на институциите с непроверени твърдения.

 

“Мораториумът е в нарушения на закона, защото се отнемат правомощия на регулатора. С налагането на мораториума той неравнопостави потребителите на енергоносителите. Тези, които потребяват природен газ, ще страдат от повишението на цената. Хората в малките градове и селата, които потребяват дърва, дървата също следват тренд на повишаване. Считам, че мораториумът беше приет без анализ и спонтанно, а недостатъците от него ще се видят в следващите месеци”, каза председателят на КЕВР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3223 |26.12.2021 CNN Business: Шефът на ”Пфайзър” е изпълнителен директор на 2021 г. . 5| 3593 |23.12.2021 МВР отговори: Шефът на ГДБОП не е разпитван от прокуратурата за „Хемус“ . 14| 4744 |21.12.2021 Шефът на „Пфайзер“: След трета доза ще се наложи и четвърта . 2| 5330 |17.12.2021 Шефът на НОИ: Преизчисляването на пенсиите ще засегне близо 2 млн. души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads