Реклама / Ads
8| 5640 |29.04.2019 НОВИНИ

Шефът на КЕВР призна-индустриалното производство на газ в Черно море е мираж

.
Независимо от оптимизма, който храним от проучванията в Черно море, сме далеч от индустриално производство на газ, каза председателят на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на форум в София.
 

По думите му съществен недостатък е, че потреблението на газ у нас е сравнително ниско, а като има монополизъм, няма сигурност. Иванов отбеляза, че технологията на втечняване на природния газ и преноса му позволяват той да достига до всяко кътче на земята.

"България тази година върви по стъпки, които трябва да доведат до либерализация на пазара", каза още експертът. Изтекоха петте години за временни мерки по отношение ликвидния пазар. КЕВР вече работи по правилата за търговия и за дневната такса за дисбаланс. Очаква се тези мерки да бъдат приети в първите дни на май.

Намерението е България до края на 2020 да приведе в действие интеконектора, който води до Южния газов коридор.

 

Темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и затова усилията ни са България да стане независима при доставките, каза Теменужка Петкова.

"Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион", посочи Петкова и допълни, че правителството на Бойко Борисов има воля за изграждането либерализиран пазар. "Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока", отбеляза Петкова, цитирана от БТА.

 

"Друг важен проект е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг", посочи Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

 

"През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат", каза Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. "В нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ", посочи Алексиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3969 |23.04.2019 Шефът на НОИ в Силистра окончателно e отстранен от работа . 3| 4185 |23.04.2019 Педиатри излизат на протест, стачка и пред КЕВР заради скок в цената на тока . 1| 6343 |16.04.2019 Шефът, който оправда смешното обгазяване на ченгетата, поема полицията в Габрово . 21| 5788 |14.04.2019 Шефът на президентския кабинет - в евролистата на БСП, Станишев - аут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads