Реклама / Ads
13| 11458 |10.10.2021 НОВИНИ

Шефът на НАП: Потърсиха ме, за да купят фирмата ми със 700 хил. лв. задължения

.
Румен Спецов-шеф на НАП
Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Това заяви ексклузивно в „120 минути“ шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Работата му на този пост започна с твърдения, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, последва проверка на компетентните органи.
 

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов.

 

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

 

Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП.

 

През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лв не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения.

 

„Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

 

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка.

На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране.

 

Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“.

 

Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4005 |08.10.2021 Шефът на статистическата служба в Скопие: Не е имало натиск върху българи. Това са глупости . 0| 3316 |06.10.2021 Евакуираха екипажа на „Вера Су“. Шефът на „Морска администрация“ поема кораба . 2| 4621 |04.10.2021 Шефът на ББР: Банката е плащала 5-6 пъти над пазарната цена за услуга, свързана с медиите . 10| 7512 |30.09.2021 Хаджигенов: Каскет, чуваш ли ме? Ексшефът на ДАТО е съучастник в незаконните подслушвания. Защо Емил Тонев е шеф на НСО?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads