Реклама / Ads
0| 10920 |21.07.2015 НОВИНИ

Шефът на НСО по-голям генерал от генералите в армията

.
Президентът ще командва и военизирана структура
Началникът на НСО ще бъде с по-високо звание от командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Не Военна полиция, а НСО ще охранява Върховното главно командване по време на война?! Така започва коментар в сайта Otbrana.com.
 
Как ще се пенсионират офицерите и сержантите от НСО? Отговорът е много интересен. Офицери и сержанти, които охраняват 15-16 ВИП-личности, в определени случай малко повече, ще бъдат с по-добри социални придобивки от тези, които охраняват и отбраняват цялата държава, т.е. от военнослужещите във Въоръжените сили,

Националната служба за охрана (НСО) е специализирана военизирана държавна служба към президента на републиката. Това е записано в Доклада на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщение за второто четене на Законопроекта за НСО, внесен от Цветан Цветанов и група народни представители.

Освен върховен главнокомандващ Въоръжените сили, президентът става и ръководител на една военизирана структура. Той ще утвърждава основните структурни звена и общия числен състав на НСО по предложение на нейния началник. Държавният глава ще назначава началника на службата, не по предложение, а само след съгласуване с Министерския съвет. Отново само по свое усмотрение ще удостоява офицери с висше военно звание.

В НСО ще служат офицери и сержанти. Сержантските, младши офицерските и старши офицерските звания са като във Въоръжените сили, без морските. Висшите офицерски звания са три – бригаден генерал, генерал-майор и генерал-лейтенант. Така началникът на службата ще бъде по-старши по звание от командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, които могат да стигнат най-много до генерал-майор.

Интересна е заложената пределна възраст за военна служба, според званието. За офицерите с више офицерско звание тя е 59 г., за полковници и по-ниско – 55, а за сержанти – 53. Във Въоръжените сили бригадните генерали и генерал-майорите могат да служат най-много до 58 години, майорите и подполковниците – до 54, а сержантите и младшите офицери – до 52.

Още по-интересен е текстът за прекратяване на правоотношенията с офицерите и сержантите, Една от възможностите е навършване на пределна възраст за служба, както е в армията. Другото обаче е много по-интересно, като замисъл, що се отнася и до придобиването право на пенсия. Прекратяването на правоотношенията, пише в законопроекат, става „При придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или при 27 години стаж, като офицер или сержант в НСО или на длъжности по чл. 69, ал. 1-3 от КСО.” Става въпрос за прослужено време преди това, като военнослужещ, полицай и други служител в сектор „Сигурност”. Ако вносителите и съответно комисията, осигурят право за придобиване право на пенсия на офицерите и сержантите от НСО, независимо от възрастта, то те наистина ще направят интересен подарък, макар и разминаващ се с подготвената пенсионна реформа. Що се отнася до социални придобивки, обезщетения, заплати и т.н. е взето всичко от Закона за отбраната и Въоръжените сили. Дава се обаче и нещо повече. Офицери и сержанти, които охраняват 15-16 ВИП-личности, в определени случай малко повече, ще бъдат с по-добри социални придобивки от тези, които охраняват и отбраняват цялата държава, т.е. от военнослужещите във Въоръжените сили, коментира военният експерт Спирдон Спирдонов.

Прави впечатление още един любопитен текст в подготвения за второ четене законопроект. При положение на война, военно положение или извънредно положение охраната на Върховното главно командване се поема от НСО. За информация на читателя Върховното главно командване включва министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи, министъра на външните работи, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на регионалното развитие, министъра на финансите, началника на отбраната, председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и други лица, определени от върховния главнокомандващ. Интересно е къде отиде доверието във Военната полиция. И защо по време на война правомощия имат военизирани структури, които не са част от Въоръжените сили. Или офицерите и сержантите от НСО ще бъдат мобилизирани, за което обаче в законопроекта не става дума, се обяснява още в Otbrana.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7560 |18.07.2015 Д. Манолов: Шефът на БНБ е директор на водопад, не е ясно защо взима толкова голяма заплата . 0| 5624 |15.07.2015 Сотиров: Да преименуваме парк "Генерал Заимов" в парк "Оборище" . 0| 5571 |12.07.2015 Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Заради неясната цена на тока губим договори . 0| 6513 |10.07.2015 Шефът на ВКС: Хората от съдебната система „крещят” за реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads