Реклама / Ads
0| 3298 |08.12.2021 НОВИНИ

Шефът на педиатрията: Необходима е комплексна грижа за децата

.
Имаме единодушие- необходима е комплексна грижа за децата. Мястото за такава болница / бел. ред. педиатрия/ в парка на болница „Лозенец“ е добър вариант. Важно е грижата как ще се осъществи. Ако стане така, че освен нашата болница, в Правителствена дойдат и другите ключови детски структури, това е едно временно решение.
 

Това каза по БТВ шефът на детската педиатрия в столицата д-р Благомир Здравков. Ето какво допълни той:  


Не ми известно с колегите другите структури да е говорил някой от министерството. Дали съм ходил в Правителствена - не не съм. Какво да им кажа - дайте да ви разгледам болницата, за да видя къде да си сложа кабинета. Трябва анализ, за да стане ясно на хората дали това е удачен вариант. На никоя от страните това не е ясно. 


Няма скенер и ЯМР в нашата болница. Ще ви споделя един детайл - предишно правителство е предложил скенер на болницата, но такъв е бил отказан. Като директор на уникална болница ще кажа , че детското здравеопазване е приоритет само на думи. Това е десетилетие наред. Важно е бъдещите управляващи какъв хоризонт виждат за детското здравеопазване. Всяка смъртност на дете  се приписва на некадърността на лекарите. 


За случай с менингита: Това дете, когато родителите установяват, че се влошава, тръгват до инфекциозна болница. Стигат, обаче до нашата. Попитах родителите кой ви върна, но родителите казаха, че никой не ги е връщал. Сами са решили да тръгнат към “Пирогов”.

 

Специализираната болница няма право да разкрие профилирано спешно отделение. Въпреки това, аз съм го осигурил. Този случай е поредният, който показва комплексността за детската грижа. Свръхострият менингококов сепсис е с леталитет около 95 процента. Около 20 процента от младата популация имат носителство. За щастие това е малка честота, но за семейството си е голяма трагедия. Не съм сигурен, че ако това дете бе постъпил по-рано при нас, щеше да има друг изход. 


Градината, която е огнище на менингит, няма болни на менингит. Установи се носителство. Детето също не е развило менингит. В никой от случаите не сме имали деца с менингит. Дори деца с дискретна клинична изява, при тях много бързо бе решен проблема с антибиотици. Ваксината е добър вариант. Англия е страна с висока заболеваемост. След въвеждане на ваксините,  драстично намалява честотата на това заболяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3319 |08.12.2021 Шефът на болница „Лозенец“: По-добре детска болница в двора, отколкото мол или казино . 16| 2988 |06.12.2021 Еврото щяло да доведе до увеличаване на доходите, твърди шефът на БНБ . 5| 2924 |02.12.2021 Шефът на ИАЛ: До края на годината може да имаме доставка на детски ваксини . 39| 11213 |02.12.2021 Договорка за коалиция: Шефът на парламента да се сменя всяка година. Първа е Нинова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads