Реклама / Ads
0| 6383 |03.07.2017 НОВИНИ

Шефът на СГС иска съдия Петя Крънчева да бъде уволнена

.
Съдия Петя Крънчева
Бившата зам.-шефка на Софийския градски съд Петя Крънчева подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти без да обясни защо се налага това, присъединявала такива с месеци, дори с години закъснение, съзнателно лишавала страни от достъп до материали по дела, отлагала заседания заради здравословни проблеми, като невинаги представяла документ за това.

Заради тези нарушения миналата седмица във Висшия съдебен съвет е постъпило поредното предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Крънчева от председателя на СГС Калоян Топалов. Този път той иска нейното уволнение, съобщи „Правен свят”.

 

Данните са установени през март 2017 г. при проверка в цялото Наказателно отделение на градския съд. Целта била да се подобрят отчетността и събирането на статистическа информация за делата в отделението. Единствено за състава на Крънчева е открито системно забавяне на администрирането на наказателните производства.

 

Проверката установила, че тя ограничавала и съзнателно лишавала страните от достъп до материалите, като връщала делата в деловодството на СГС непосредствено преди заседанията. По този начин страните нямали възможност да се запознаят навреме с материалите, което ставало причина и за отлагането на дела.

 

Освен това задържала делата при себе си, което пък препятствало изпращането на призовки в срок. Така страните били нередовно призовавани, което на свой ред също водело до отлагане на производствата.

 

Установени били случаи, в които по 2-3 пъти Крънчева присъединявала протоколи по едно и също дело, като разликата в подмяната била с месеци. Тя не издавала разпореждане, с което да обясни защо се налага това, с какво новите се различават от старите и дали има разлики.

 

По други дела пък с месеци до 3 години не присъединявала протоколи от съдебни заседания, констатирани са такива случаи от 2015 г. и 2016 г. Два от тях са най-драстични. По делото за пране на пари срещу Валентин Димитров не бил приложен протокол отпреди 7 години. От проведени 56 заседания, протоколите от 42 от тях са добавени със закъснение от месец до 3 години. В друг случай пък Крънчева присъединила протокол, след като изчела присъда.

 

При проверката е установено още, че тя отлага заседания в последния момент по здравословни причини, като невинаги представя болничен лист за това.

 

В обясненията си Петя Крънчева казвала, че това се дължи на голяма натовареност. Проверката, която извършиха членове на ВСС на място в началото на 2015 г. показа, че тя е била изключена от разпределение от май 2013 г. до май 2014 г., после е била на 40% натовареност. Едва след като подаде оставка като зам.-шеф на СГС е на 100% натовареност.

 

Топалов обаче иска нейното освобождаване заради неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения, системно осуетяване на редовното провеждане на съдебните заседания, свързано със своевременното уведомяване на страните. Създадена е от нея порочна практика като с действията си засилва общественото недоверие не само към СГС, но към цялата система, е заключението на председателя на СГС.

 

Това е четвъртото предложение за наказание на Крънчева през последните две години.

 

През 2015 г. председателят на ВКС Лозан Панов поиска тя да бъде наказана. Предложението се базираше на констатациите в доклада от проверката в СГС в началото на с.г., извършена от членове на съвета. Те установиха, че Крънчева е подала невярна информация в съвета за разпределените ѝ дела.

 

На 4 октомври 2016 г. Съдийската колегия я наказа с намаляване на заплатата с 15% за една година. Решението беше обжалвано от Лозан Панов пред Върховния административен съд, но производството беше спряно до произнасянето по Тълкувателно дело №7 от 2015 г. То вече е факт и казусът с Крънчева се очаква да тръгне отново.

 

През пролетта на тази година последва ново предложение на председателя на ВКС, този път за образуване на дисциплинарно производство не само  срещу Крънчева, но и срещу бившите зам.-председатели на градския съд Николай Димов и Иво Дачев. Поводът бе констатациите в доклада на СГС от април, от който става ясно, че през 2015 г. в съда са допуснати десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за използване на СРС, включително и такива, довели до подслушване и следене на дипломати.

 

Но на 6 юни СК на ВСС отказа да стори това и Панов отново обжалва. Две седмици по-късно обаче колегията уважи предложение на Калоян Топалов и образува дисциплинарно производство срещу Крънчева. Председателят на СГС поиска тя да бъде понижена в длъжност съдия в СРС, а мотивът за искане на тази санкция беше резултатът от проверка на Инспектората към ВСС от миналата година. В акта били дадени препоръки на Топалов да предприеме мерки за забавените от Петя Крънчева дела.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5430 |03.07.2017 Баща преби акушерка в София, искал плацентата на детето си . 1| 5181 |03.07.2017 Протестиращи в Калифорния поискаха импийчмънт на Тръмп . 1| 5383 |02.07.2017 Шулц иска твърда Меркел към Тръмп . 2| 5313 |02.07.2017 Британците искат да останат европейски граждани след Брекзит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads