Реклама / Ads
5| 3755 |01.09.2021 НОВИНИ

Шефът на „Топлофикация София“ обеща: Столичани няма да останат без парно и топла вода

.
Александър Александров Източник: стопкадър, bTV
Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на „Топлофикация София“ инж. Александър Александров. По думите му дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата.
 

„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза Александров.

 

Вчера депутатите дебатираха може ли „Топлофикация София“ да продължи да работи при положение, че през последните години не са предприети мерки за подобряване на инсталациите им, така че да отговарят на европейските еконорми. По думите на Александров на дружеството не е отнето разрешителното за работа.

 

„Има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, обясни директорът на дружеството.

 

Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г. Александров допълни, че „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.

 

Изпълнителният директор отхвърли обвиненията на служебния екоминистър Асен Личев, че дружеството не е правило никакви инвестиции в тази насока от 2018 г. Според него обаче инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми.

 

„Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани“, уточни Александров.

 

Относно цените на топлоенергията, той увери, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3274 |31.08.2021 Шефът на ”Топлофикация”: Няма да има проблем с парното и топлата вода . 2| 3910 |28.08.2021 Шефът на ”Пирогов”: Нарастват тежките случаи на COVID-19 . 15| 6798 |26.08.2021 Шефът на правната комисия в НС: Главният прокурор е почти ненужен . 2| 3735 |24.08.2021 Шефът на Комисията по отбрана Атанас Зафиров отиде на границата с Турция да види състоянието й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads