Реклама / Ads

2| 4108 |23.11.2017

Шефът на ВАП: Имаме над 200 контролни органи, но те са пасивни и бездействат

.
Ася Петрова
Три години извършваме поредица от проверки относно състоянието на язовирните съоръжения. Взели сме и поредица от мерки. Ефект няма. Това каза шефът на ВАП Аса Петрова по БНТ.

Язовир „Бели Искър “ е стратегически обект с национално значение. Имаме няколко сигнала през последните години. Установили сме на базата на доклад, че този язовир е неизправен. Има експертен доклад за това състояние. Според закона за водите, язовирът следва да се подложи на ремонтни и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването.

 

В настоящият случай не е взета първата мярка-ремонтни и укрепителни дейности. Взети са мерки, но няма ремонтни дейности. Шест години не стигнаха  на контролните органи да издадат  акт за публична държавна собственост. За това ВАП  през януари 2017 година разпореди на контролните органи да издадат такъв акт. Това костваше 7 години.

 

Проверки са извършени от държавната агенция за метрология. Но резултат няма. Констатират се неизправности на язовирните съоръжения, в същото време се пишат само задължителни предписания за ремонти. Не се налагат санкции. Няма издадени наказателни постановления. Те са около 10 на фона на около2000 язовира, с които има установен проблем. Няма нито една принудителна административна мярка, наложена от контролният орган.

 

Смущаващо е, че единственият компетентен орган твърди ,че не е компетентен орган да наложи такива санкции. Твърди, че правната уредба не е пълна. В закона, обаче ясно това е казано. Агенцията  казва, че й пречи  правната уредба. Нужни са години на компетентният  контролен орган, за за осъзнае какви са компетентностите му. В България има над 200 контролни органи. Проблемите са пасивност и бездействие. Трудно е да ги мотивираме. Три години се опитваме да мотивираме контролните органи, които отговарят за язовирните съоръжения. На третата година оттам  ни казват, че не е пълна правната уредба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ще се осмели ли шефът на ВАС да посегне на назначенията с ”връзки”? 0| 4737 |21.11.2017 . Само във Фрог: Шефът на КОНПИ и пиарката му да се разберат кой от двамата лъже 6| 6593 |16.11.2017 . Караянчева: Не се притесняваме, имаме кворум 4| 3651 |16.11.2017 . Великобритания дължи на ЕС над 60 млрд. евро, твърди шефът на ЕП 1| 3422 |13.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ