Реклама / Ads
2| 4805 |23.11.2017 НОВИНИ

Шефът на ВАП: Имаме над 200 контролни органи, но те са пасивни и бездействат

.
Ася Петрова
Три години извършваме поредица от проверки относно състоянието на язовирните съоръжения. Взели сме и поредица от мерки. Ефект няма. Това каза шефът на ВАП Аса Петрова по БНТ.
 

Язовир „Бели Искър “ е стратегически обект с национално значение. Имаме няколко сигнала през последните години. Установили сме на базата на доклад, че този язовир е неизправен. Има експертен доклад за това състояние. Според закона за водите, язовирът следва да се подложи на ремонтни и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването.

 

В настоящият случай не е взета първата мярка-ремонтни и укрепителни дейности. Взети са мерки, но няма ремонтни дейности. Шест години не стигнаха  на контролните органи да издадат  акт за публична държавна собственост. За това ВАП  през януари 2017 година разпореди на контролните органи да издадат такъв акт. Това костваше 7 години.

 

Проверки са извършени от държавната агенция за метрология. Но резултат няма. Констатират се неизправности на язовирните съоръжения, в същото време се пишат само задължителни предписания за ремонти. Не се налагат санкции. Няма издадени наказателни постановления. Те са около 10 на фона на около2000 язовира, с които има установен проблем. Няма нито една принудителна административна мярка, наложена от контролният орган.

 

Смущаващо е, че единственият компетентен орган твърди ,че не е компетентен орган да наложи такива санкции. Твърди, че правната уредба не е пълна. В закона, обаче ясно това е казано. Агенцията  казва, че й пречи  правната уредба. Нужни са години на компетентният  контролен орган, за за осъзнае какви са компетентностите му. В България има над 200 контролни органи. Проблемите са пасивност и бездействие. Трудно е да ги мотивираме. Три години се опитваме да мотивираме контролните органи, които отговарят за язовирните съоръжения. На третата година оттам  ни казват, че не е пълна правната уредба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5746 |21.11.2017 Ще се осмели ли шефът на ВАС да посегне на назначенията с ”връзки”? . 6| 7282 |16.11.2017 Само във Фрог: Шефът на КОНПИ и пиарката му да се разберат кой от двамата лъже . 4| 4325 |16.11.2017 Караянчева: Не се притесняваме, имаме кворум . 1| 3982 |13.11.2017 Великобритания дължи на ЕС над 60 млрд. евро, твърди шефът на ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads