Реклама / Ads
38| 6317 |25.02.2015 НОВИНИ

Щатската Academi набира бойци и у нас за Украйна

.
Американската фирма Academi продължава да набира бойци за прокиевските отряди, които воюват срещу руснаците в източна Украйна въпреки подписаното примирие. това съобщават руски медии. Вече над 500 доброволци се бият с опълченците в Донбас.
 
Заплатите се плащат от Academi, която е известна още с предишното си име Blackwater. Възнагражденията са ралични, в зависимост от военната специалност. Най-скъпо платени са снайперистите и сапьорите, които участват в подривни дейности. Предпочитат се бивши бойци от Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово. Български рейнджъри, участвали в мисии в Ирак и Афганистан също са търсени и добре платени.

Германският политолог и експерт по иконовмика Михаел Людерс твърди пред Deutsche Wirtschafts Nachrichten, че в източна Украйна се сражават над 500 наемници, докарани там от американската компания Academi. Според Людерс украиските власти не са се отказали да разрешат проблемите си в размирните райони по военен път. Смята също, че това решение на президента Порошенко не е взето еднолично, тъй като правителството в Киев не разполага с достатъчно средства да води война. Значи съветите се дават от някой, който е по-богат и има съответни интереси.


Припомняме, че Academi стана скандално изестна с американските наемници, обвинени в неоправдана жестокост в Ирак. През 90-те години фирмата е имала малък охранителен бизнес. В началото на 2000 година обаче тя получава обекти за охрана в Ирак и Афганистан и бизнесът й рязко нараства. Действията на наетите от нея бойци понякога се отличават с неморалност и бруталност. Компанията разполага с бронирана техника, оръжие последно поколение и дори самолети и вертолети.

Американският сенатор Кристофър Мърфи заяви след февруарската си обиколка в страни от Балканите, че САЩ трябва да се върнат в този регион и да изтласкат от него Русия. Мърфи пристига на Балкание от Киев, където е давал съвети на украинското правителство. Той гостува и на германския фонд "Маршал", където прави отчет за срещите си и призова да се дава отпор на Москва навсякъде, където е възможно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5413 |17.02.2015 Скандалът "Профон" набира скорост . 7| 4155 |04.01.2015 Трафикът към мразовита София набира скорост . 13| 5248 |27.08.2014 "Патриотичен фронт" набира скорост с още 6 партии . 3| 5121 |03.08.2014 БЧК стартира кампания за набиране на средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads