Реклама / Ads
6| 9060 |07.06.2023 ГЛАСЪТ

Ще има ли челен сблъсък ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС извън парламента?

.
Ясно е, че на местните избори ще има челен сблъсък между двете коалиции в правителството. Дотогава ”ще пазят поведение” и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. И ще се дебнат едни други по думите на гербаджиите Делян Добрев и Теменужка Петкова и Лена Бориславова. Ще има искри и в парламента по една или друга комисия, по конституционната реформа. Но със сигурност ще има и битки по пътя към местния вот за държавни институции извън парламента.
 

Можем да изборим някои много важни от тях - Висшия съдебен съвет, БНБ, КЗК. С изтекъл мандат работят и други държавни институции. Ако парламентът не задейства процедурите по избори, настоящото си ръководство могат да запазят и всякакви контролни органи като КПКОНПИ и всички останали, чиито ръководители се избират от народните представители.


Мандатът на настоящия ВСС изтече в началото на октомври миналата година. Изборът на 11 нови членове от парламентарната квота стана невъзможен, защото практически бе невъзможно да се събере необходимото мнозинството от ⅔ (160 гласа), с което трябва да бъде утвърден всеки един от кандидатите поотделно.


Мнозина са склонни да подценяват темата за ВСС, без да си дават сметка, че ролята на този орган не се свежда до решението за мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това, което засяга всички без изключение, е, че от ВСС зависи какви ще са съдиите, които решават делата на хората, какви ще се прокурорите, от които зависи дали да разследват дадено престъпление, или не. Именно ВСС назначава и повишава всички магистрати, той наказва за пропуски и всеки отделен състав на съвета, всеки отделен негов член решава тази задача според разбиранията си.


Парламентът трябва да попълни състава на ВСС с 11 души от своята квота, както и 11 за Инспектората към ВСС, начело с главния инспектор Теодора Точкова, избрана през април 2015 г. Мандатът на главния инспектор е петгодишен, а на инспекторите - четиригодишен. Една от основните причини съставът на ИВСС да не е подменен и към днешна дата е, че за него се изисква мнозинство от 2/3 от народните представители - невъзможно постижение за липсата на правителство и фрагментирани парламенти.


Мандатът на Димитър Радев начело на БНБ изтече през лятото на 2021 г. Поредицата къси парламенти не успяха да проведат успешна процедура по избор на негов наследник. Предишният парламент бе най-близо - имаше двама кандидати - Любомир Каримански от "Има такъв народ" и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната", които изложиха своите концепции за развитието на централната банка, но нито Каримански, нито Гюров успяха да съберат достатъчно подкрепа в пленарната зала.

 

Трябва да бъдат сменени и подуправителите Калин Христов (Управление "Емисионно") и Нина Стоянова (Управление "Банково"). Тримата са с шестгодишни мандати, избрани са през юли 2015 г.


На прицел е и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). ПП и ДБ бяха на косъм да доведат до смяна на състава ѝ като първо намалят от 7 на 5 години мандата на членовете ѝ. Мандатите бяха удължени от последния кабинет "Борисов", след като от самата КЗК си поискаха това. Комисията е известна със спорните си през годините решения.


КПКОНПИ се ръководи от заместника на Цацаров Антон Славчев, а Комисията също е обект на нови идеи. На дневен ред още от миналия парламент са два проекта - на ПП и на министъра на правосъдието Крум Зарков. Те бяха бламирани и на практика движение по тях нямаше до разпускането на НС. Очакването е реформата да тръгне в този парламент, но кога и дали изобщо - предстои да видим.


Предстои избирането на Главен инспектор и 10 инспектори от Инспектората към ВСС; Председател и четирима членове на Комисията за защита на личните данни; Председател, зам.-председател, секретар и шестима членове на Комисията за разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия; Председател на Комисията за финансов надзор; Управител на Националния осигурителен институт; Председател, двама зам.-председатели и двама членове на Сметната палата; Председател, зам.-председател и трима членове на Комисията за защита от дискриминация; Председател на Комисията за енергийно и водно регулиране; Управител на Националната здравноосигурителна каса и др.


Има и други държавни институции, където предстоят промени и където могат да кръстосат шпаги двете управляващи коалиции. Очаква се да засъскат змии и гушери от различни ъгли в битката за кадри. Но се очаква и двете коалиции да се оглеждат и ослушват за гнили ябълки в кадровата си политика. Особено внимателни трябва да са от "Продължаваме промяната", които вече се опариха от действията и разкритията на бившия си член Радостин Василев.

 

Калин Джумайски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11347 |07.06.2023 Иван Гешев е 紙老虎: О, тигре, тигре, къде са ти обвиненията за корупция? Правенето на луд свършва утре . 48| 11914 |06.06.2023 Манол Глишев: Аман от Радев и Копейкин . 43| 7167 |03.06.2023 Обичаме съветската армия 18 пъти повече от Ботев! Що за народ сме?! . 12| 9369 |02.06.2023 Докато ги убиваха, другите мълчаха и гледаха, а сега - слушаме патетични слова. Не заслужаваме героите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads