Реклама / Ads
Frognews
7| 3328 |10.05.2019

Ще имаме нова мегаагенция за публичните предприятия и инвестициите

.
Източник: БГНЕС
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции ще престанат да съществуват самостоятелно, а първата ще бъде преименувана на Агенция за публичните предприятия и инвестициите и в нея ще се влее отговарящата сега за инвестициите. Това предвижда законопроект за публичните предприятия на Министерски съвет.

Промяната е мотивирана с поетите ангажименти в плана за действие, свързан с кандидатурата на България да влезе в еврозоната, съобщава Сега. В него се предвижда подобряване на управлението на държавните предприятия спрямо насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Затова и проектът регламентира принципите и правилата за функциониране на публичните предприятия.

 

Начело на агенцията ще има изпълнителен директор, който ще отчита работата си пред Министерския съвет. От датата, в която законът влезе в сила, договорът на изпълнителния директор на Агенцията за инвестиции ще бъде прекратен. Агенцията ще трябва да разработва държавната политика за предприятията публична собственост и да прави мониторинг на дейността им. Агенцията ще дава разрешение на ръководителите на държавните дружества да се разпореждат с активи, кредити, договори за наем и др. Тя ще изготвя годишен доклад за инвестициите и ще публикува информация за издадените сертификати за клас инвеститор. Новата агенция ще определя политиката за участие на държавата в държавните дружества и тя ще се актуализира на всеки 4 години - колкото е и мандатът на правителствата.

 

Правата на държавата в държавните дружества се упражняват от правителството, но могат да бъдат делегирани и на ресорните министри, пише в проекта. С него се премахва настоящата практика в органите на управление на държавните дружества да влизат заместник-министри, членове на политически кабинети, депутати и др.

Промените, които с този проект се въвеждат в Закона за приватизация, предвиждат дружествата с над 50% държавна собственост и техните дъщерни да се приватизират с решение на Народното събрание. При обособените части приватизацията ще става с решение на правителството. Когато става дума за лечебни заведения или на дружества с данъчна оценка над 10 хил. лв., решения ще взима новата агенция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Радан Кънев: Кражбата на евросредства е в основата на нашата корупция 5| 3849 |09.05.2019 . Калоян Паргов: 9 май 1945 г. отвори нова страница в развитието на Европа 8| 3287 |09.05.2019 . Домусчиеви освободиха Силва Зурлева от Нова телевизия 4| 5503 |08.05.2019 . Изчисляват от днес пенсиите по-нова формула 0| 2895 |07.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ