Реклама / Ads
10| 3290 |09.03.2024 НОВИНИ

Ще оцелее ли МВР-министърът при тежките преговори за ротацията?

.
Калин Стоянов
Днес и утре са критичните дни, в които ще стане ясно дали ще има ротация или избори 2 в 1. И макар да тече шумен медиен спор между ГЕРБ и ПП-ДБ дали трябва да се говори за министерски кресла или за големи реформи, регулатори и съдебна система, е ясно, че някои имена на министри ще бъдат сложени на масата за преговори. И е сигурно, че името Калин Стоянов ще е първо в списъка на ПП-ДБ.
 

Ако доскоро вътрешният министър изглеждаше непоклатим заради подкрепата на ГЕРБ и Мария Габриел за него, в последните седмици изглежда сякаш изплуваха твърде много казуси в МВР, които няма как да бъдат потулени. Нищо чудно Борисов да оттегли подкрепата си, както прави всеки път, когато рискува нечия репутация да лепне петно върху него - а ротацията е удобен момент това да мине без много шум, като част от изравнителната сметка в преговорите.

 

Случаят с Мартин Божанов – Нотариуса удари звучен шамар върху вътрешния министър

 

Да припомним, че с цяла седмица се забави проверката на МВР в “частния клуб за магистрати” на Мартин Божанов. В момента на убийството му съпругата му е била в отпуск по майчинство. Тя е човекът, подал сигнала до телефон 112 за разстрела му в Горна баня на 31 януари. На 5 февруари ведомството на Калин Стоянов обявява, че ще проверява клуба. Пред съдийската колегия на ВСС Николай Стайков от Антикорупционния фонд обръща внимание на факта, че полицията е иззела само два телефона на Божанов - а самият той има информация, че Божанов е ползвал поне 4-5 устройства.

 

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП Бойко Рашков разказа за фрапиращи случаи на теч на информация от ГДБОП, докато той е бил вътрешен министър - тогава начело на ГДБОП е Калин Стоянов. Рашков разказа в медиите, че, докато е бил служебен министър през 2021 година, при него постъпват първите сигнали срещу Нотариуса. Тогава в МВР отиват Ивайла Бакалова, Николай Стайков от Антикорупционния фонд, както и бившата съпруга на Нотариуса, която също разкрива много факти около ситуацията. Според Рашков, за да избегнат теч на информация, предават всички свидетелства в ГДБОП на ръка – лично на тогавашния шеф Калин Стоянов.

 

Самият Мартин Божанов се е движил с охрана и със син буркан. Редица снимки показват, че има полицейски коли пред този специален клуб. Стоянов се компрометира със скорошни интервюта, когато беше очевидно принуден да излезе в ефир и да съобщи 2 лъжи - че не е имало полицейски коли пред заведението на Нотариуса, въпреки снимките и свидетелските показания, и че главният прокурор Сарафов, сниман с Пепи Еврото пред ресторанта “Осемте джуджета”, няма нищо общо със случая.

 

Завидна толерантност към “Възраждане”

 

Съвсем неотдавна “Възраждане" организираха протест пред Конституционния съд по повод референдума за запазване на лева. От Столична община казаха, че няма подадено уведомление за този протест, но пък от СДВР го зачетоха като "обявен протест". В действителност това беше палене на коли с бали сено и животински изпражнения в центъра на София, пред сградата на Министерския съвет. Или според Наказателния кодекс - чиста проба хулиганство. Реакцията на полицията на място беше както сме свикнали - неадекватна. През последните месеци МВР бездействаше и при хомофобските прояви на “Възраждане” на кино прожекции през лятото или пък при нахлуването на депутатите им в Областната управа на София. Липсваше достатъчно адекватна реакция и при блокажа на „Възраждане“ на граница заради отхвърления референдум за лева.

 

Забавянето на БТР-ите за Украйна

 

Отговорен за забавянето на предаването на бронетранспортьорите за Украйна е не Тодор Тагарев, както се опитват да внушат “евроатлантиците” от ГЕРБ, а именно Калин Стоянов. Решението, с което вътрешното министерство безвъзмездно дава на МО на Украйна бронетранспортьорите, е обнародвано в "Държавен вестник" едва през януари, макар че парламентът гласува отпускането на БТР-ите през ноември 2023 г. Самият Стоянов се опита да хвърли вината върху Тагарев, с което дефакто се включи в акцията на ГЕРБ срещу военния министър. Атаките съвпаднаха и със спасяване на двама от "Възраждане" от изключване от парламентарни комисии заради посещението им в Русия - именно с помощта на ГЕРБ.

 

Полицейското насилие – все още няма категорични мерки, нито ясно изразена воля от Калин Стоянов да реши проблемите

 

За момента само четири лица, пряко замесени в полицейското насилие по време на протеста срещу БФС на 16 ноември 2023 г., са дисциплинарно уволнени заради превишаване на правомощията си. Още 9 полицая са наказани с тежко дисциплинарно наказание за срок от 1 г. Неясно кога се очакват и резултатите от проверката на Софийската районна прокуратура, която ще ги подведе под наказателна отговорност при установено извършено престъпление. Ако разбира се, такова бъде установено.

 

Два случая на полицейски гонки в рамките само на три месеца миналата година завършиха с фатален край, а наказанията бяха само за младши полицаи, никой висшестоящ не пое реална отговорност за произвола. През септември в София 18-годишен е прострелян от полицай по време на гонка и по-късно почива в болницата. Проверки текат все още, но никой не очаква справедливо възмездие. При сходен сценарий загина и бившият държавен шампион по борба Пламен Пенев в Стара Загора в края на декември. МВР отрече да е имало полицейска агресия.

 

Скандалите в МВР от близкото минало също трудно се забравят. През юли 2023 г. главен юрисконсулт Деляна Иванова от СДВР става обект на “спешна” проверка на МВР, възложена от Калин Стоянов, след като става публично известна с епитетите си, написани в жалба, към момиче, малтретирано от полицаи по време на протестите през 2020 г. Административният съд в София присъжда 40 000 лв. неимуществени вреди на Цветелина Цветкова заради действията на полицията спрямо нея. От своя страна директорът на столичната дирекция на МВР решава, и то месеци по-късно, че Иванова заслужава само забележка за нарушението си. Наскоро Административният съд отмени дисциплинарното наказание на юристката. Усещане за справедливост няма.

 

Справя ли се всъщност министърът с граничния контрол?

 

Калин Стоянов активно се пришива към успеха с влизането в Шенген по въздух и вода, но е факт, че България беше отрязана за свободен достъп по суша. Колкото и данни за овладян мигрантски натиск да съобщава министърът, корупционните практики на границата, които позволяват бежанци да влизат нелегално в страната, не са изкоренени все още. С това са наясно и европейските партньори. Министърът има още много работа, въпросът е има ли воля и може ли да я свърши, при толкова много зависимости.

 

Остава и големият въпрос - може ли въобще човек от системата да доведе до каквато и да реформа в едно от министерствата с най-тежки дългогодишни проблеми. И може ли тази реформа да започне още сега, при ротацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4071 |09.03.2024 Христо Иванов: Името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона. Защо да сменяме Василев? . 7| 2476 |09.03.2024 Владислав Панев: Борисов и Петков може да не си говорят, но 9 месеца мнозинството работи . 13| 36380 |09.03.2024 Европа научи урока си за Русия! В края на зимата европейските газохранилища са рекордно пълни . 0| 3924 |09.03.2024 Почина колегата и приятел Иван Генов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads