Реклама / Ads
0| 4897 |21.08.2022 НОВИНИ

Ще стоим ли на студено тази зима и колко ще ни струва топлото?

.
Ще стоим ли на студено тази зима и колко ще ни струва топлото - този въпрос вълнува обществото на фона на енергийната политика на Русия спрямо Европа и проблемите с газовите доставки. Енергийни експерти предупреждават служебното правителство да внимава с "Газпром" и намеренията страната ни да се върне към договора с руския газов гигант. Те успокояват - газ ще има. Има и възможности, но службеното правителство бездейства. Истинският въпрос е каква ще е цената.
 

"Има рискове при сделката с танкерите (за втечнен газ, бел.ред.), свързана с допълнителни разходи. Виждаме, че се отказват, защото разходите по закупуването на слотове са спекулативно високи. Не бих казал, че е грешка. Силно окуражавам енергийното министерство да се обърне към турската система - там са големите резерви. Ние нямаме договор за междусистемна свързаност с Турция. Там има много газ, смесват се много потоци. България месеци наред се мотае с този договор и за мен това е странно", посочи пред bTV Иван Хиновски. 


По думите му от “Газпром” също ще получим скъп газ. 


"На TTF имаме рекорд. Много по-висока цена ще платим, отколкото през танкерите. Връзката с “Газпром” трябва да е последен резерв. И в момента получаваме руски газ през търговци. Никаква опасност от спиране на доставките няма. Те просто ще бъдат неуправляеми като цени", обясни Хиновски.


Мартин Димитров от "Демократична България" попита служебния премиер Гълъб Донев и президента Румен Радев потърсили ли са турските и гръцките официални власти за намиране на свободни капацитети. 


"Те трябва да отговорят на този въпрос, защото трябваше да го направят, а не да чакат да се провалят нещата със седемте танкера и да отиват към Москва. Ако си седят вкъщи, няма да си намерят терминали", посочи още Димитров. 


Той предложи страната ни да направи бартер с Румъния - северната ни съседка да намали потреблението си на газ за производство на електричество, а страната ни - да изнася ток. Според Хиновски обаче тази идея не може да бъде реализирана, защото няма капацитет за пренос. 


"Високи ще бъдат сметките тази зима. 70% от себестойността на топлинната ни енергия е цената за газ. При 60% ръст в цената на природния газ над 40% е логично да има ръст в цената на парното. Следват други обстоятелства - предлагат се икономически режими, намаляват се разходи. Очаква се около 20-25% по-скъпа енергия. Ще платим например 125 лева, ако миналата сме платили 100 лева парно", посочи Хиновски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2876 |18.08.2022 Доц. Киселова: Тази година ще има рекорден брой секции в чужбина - между 750-800 . 0| 2625 |18.08.2022 Финално: Тази вечер ПП решават за общо явяване на вота с ДБ . 0| 13438 |16.08.2022 Гари Каспаров: Тази зима ще е решаваща. На пролет руската икономика рухва . 0| 3009 |16.08.2022 Ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., тази ще е близо 600 лв., изчисли енергиен експерт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads