Вторник, 21 Ноември 2017, 13:53
Frognews
0| 5955 |13.07.2016

Ще вземе ли някой, най-накрая, под контрол оръжията в България?

.
Ще се заеме ли някоя държавна институция, най-накрая, да контролира и въведе ред в продажбата и притежанието на оръжие в страната ? Този въпрос стана актуален тези дни, след като посред бял ден трима юнаци извадиха пистолети и откриха огън „сватбарската” в Пловдив.
След трагичните събития през март 2014 г.  в Лясковец, където един социопат като Петко Петков разпердушини с две пушки спецотряда за борба с тероризма, уби една барета и рани още трима, главният прокурор Сотир Цацаров нареди спешна проверка на оръжията в страната. Преди това Националната полиция и лично шефът на Служба „Контрол на общоопасните средства”-КОС Божидар Василев упорито отказваха да съобщят бройката на оръжието, което има в населението. През 2010 г.  беше променен Законът за огнестрелните оръжия и боеприпасите. Той даде срок от една година всички притежатели на пушки, пистолети, карабини, ловно и газово оръжие да уведомят полицията, че го имат.

През ноември 2011 г шефът на КОС-МВР Василев призна на брифинг, че вътрешното министерство не знае колко оръжия има в страната. Василев все пак призна, че са получили уведомление за 57 000 оръжия. Проверката, разпоредена от Цацаров, даде обаче смайващи резултати. Оказа се, че 211 486 физически и юридически лица в България притежават 340 583 пистолета, пушки, карабини, едноцевки тип „помпа”полуавтомати и картечници. И този арсенал е законният. Към него се оказа, че има над 48 млн. боеприпаси от всякакъв вид и калибър.

„Тази мощ конкурира въоръжените сили. С тази проверка може да се каже, че ние сами създадохме електронен регистър на оръжията и хората които ги притежават”, обобщи резултатитеЦацаров. Основната препоръка на прокуратурата към МВР бе именно да създаде електронен регистър на оръжията. Две години по-късно такъв няма. Оправданието-няма пари. Дежурно.

Прокуратурата, обаче, не е проверявала дали криминално проявени лица и обвиняеми имат разрешителни за оръжие и дали техният срок не е изтекъл. Не е извършвана проверка на търговците на оръжия, не е било предмет на проверката дали са правени модификации по оръжията, нито е проверявано дали политици и висши държавници са в списъка с лицата с изтеклите разрешителни. А и на този етап не е установен най-дългият период, за който един човек е държал оръжие, независимо от изтеклия срок на разрешителното.

Проверката на ВАП тогава показа и тотална липса на контрол от страна на МВР на разрешителните за оръжие. Оказа се, че в РПУ-Свиленград има изтекли 20 разрешителни за оръжие, но никой не си е мръднал пръста да потърси собствениците на пушкалата и да им ги отнеме.

Служителят в служба "КОС" към МВР в полицейското управление в Тетевен не само не притежавал компютърна грамотност, за да води електронен регистър за издадените разрешителни, но дори не бил в състояние да каже на колко лица колко разрешителни и за колко оръжия са издадени.

Независимо от доклади, проверки и указания тази песен продължава и в момента. И трябва да стане нещо ужасно като в Лясковец, за да се размърда някой, а друг пък да даде пари на МВР да си направи прословутата електронна система. А дотогава, ще си пуцаме сватбарската, пък каквото ще да става.

Екип на Фрог нюз

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Разследването на катастрофата край село Венец ще продължи 6 месеца 0| 138 |21.11.2017 . Урок по демокрация от немските Свободни демократи за българските им колеги 0| 813 |21.11.2017 . БСП - София ще настоява за нова образователна политика на Столична община 0| 387 |21.11.2017 . Срещата Борисов-Таяни протече формално-с хвалби и ръкостискане 0| 451 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах