Реклама / Ads
0| 3775 |21.05.2022 НОВИНИ

Скандал в Кан заради режисьор, защитил руски олигарх

.
Дисидентът-режисьор Кирил Серебренников призовава за премахване на санкциите срещу руския олигарх Роман Абрамович, който е един от инвеститорите зад последния му филм. Абрамович, който в момента се опитва да продаде футболния си клуб "Челси" заради финансовите санкции, наложени от британското правителство, е "ценен покровител на изкуствата", каза по време на филмовия фестивал в Кан Серебренников, според когото трябва да се вземе предвид финансовата подкрепа на Абрамович към изкуството.
 

"Трябва да премахнем санкциите срещу Абрамович. Той е бил истински покровител на изкуствата и в Русия това винаги е било оценявано“, каза режисьорът след премиерата в сряда вечерта на филма му "Жената на Чайковски", който се състезава за желаната награда на фестивала "Златна палма“.


Серебренников е един от малкото руски режисьори, поканени да участват във фестивала тази година, на фона на войната в Украйна, избухнала след руската инвазия на 24 февруари. Режисьорът използва възможността да оспори цялостния бойкот на руското изкуство и култура в Европа.


Според организаторите на фестивала участието на Серебренников е допустимо, тъй като продукцията му е предшествала войната в Украйна, въпреки че не е ясно дали решението е в съответствие с настоящите европейски санкции срещу финансовите интереси на руските олигарси. Френското министерство на икономиката и финансите не гледа на конкретния случай с "Жената на Чайковски", но потвърди, че инвестициите на санкционирани олигарси могат да бъдат замразени. 


"Възможно е хонорарите, предоставени от филм, да бъдат замразени, ако компанията, която го е продуцирала, се намира във Франция или в държава от Европейския съюз. Според закона активите на руснаците под европейски санкции не се отнемат, а се замразяват. Това означава, че те все още притежават активите си, но не могат да се разпореждат свободно с тях.“, каза говорител, цитиран от "Deadline" и "The Guardian".


Европейска копродукция, филмът на Серебренников е финансиран от френски и швейцарски инвестиции, както и от Абрамович.


Всяко действие на френското правителство би се отнасяло само до авторски права, спечелени от фонда Kinoprime на Абрамович. Френската фирма за продажби на филма Charades заяви, че ще се съобрази с всички правителствени поръчки във връзка с руско финансиране.


Украинските делегати в Кан поставиха под съмнение времето на самото заснемане, което според тях може да е продължило през април. Разпитан в четвъртък, Серебренников каза, че не е получавал пари директно от руската държава откакто е бил студент.


Той добави, че филмовата фондация на Абрамович, Kinoprime, е помогнала за финансирането на последните му два филма.


Тази година фестивалът не прие официални руски делегации и Серебренников постави под съмнение естеството на подобни забрани. 


"Мога да разбера, че хората призовават за бойкот, но не го приемам. Това, което се случва в Украйна, е много болезнено. Това е непоносимо“, каза той и допълни, че вярва, че "този руски империалистически натиск трябва да спре".


Според него обаче отговорът не е в цялостна забрана на културата. 


Междувременно президентът на Европейската филмова академия Агнешка Холанд разкритикува филмовия фестивал в Кан, че е приветствал руски филм в основния конкурс. Родената в Полша режисьорка, която бяга във Франция през 1981 г., когато комунистическите власти наложиха военно положение, каза, че сега е моментът светът да се противопостави на руската агресия в Украйна. Според нея това налага пълна забрана на руските културни продукти в Европа и критикува включването на филма "Жената на Чайковски" в програмата. 


"За съжаление лошите ми чувства бяха потвърдени от думите му. Той използва пресконференцията на фестивала, за да похвали руския олигарх Роман Абрамович, финансирал филма му и да сравни трагедията на руските войници с украинските защитници. Не бих му дал такъв шанс точно в този момент", посочи Холанд.


Холанд, чийто филм от 2019 г. "Господин Джоунс“ се фокусира върху истинската история на уелски журналист, който през 30-те години на миналия век открива истината за насилствения глад на съветския лидер Йосиф Сталин в Украйна – който остави милиони мъртви от глад – добавя, че цялата руска култура, дори класиците от 18-ти век, се нуждаят от преглед сега като станаха ясни последствията от "руската империалистическа агресия”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8575 |21.05.2022 Заради противозаконни действия на БАБХ назрява дипломатически скандал с Турция . 0| 3236 |21.05.2022 ВМРО блокира Кресненското дефиле заради Скопие . 0| 4872 |19.05.2022 СЕМ започва цялостен мониторинг на отразяването на войната. Глобява bTV заради риалити . 0| 3167 |19.05.2022 Великобритания: Путин уволнява висши командири заради военни провали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads