Реклама / Ads
2| 4689 |09.06.2010 НОВИНИ

По-скъпо парно с 15%, с над 20% скача газа

.
Ангел Семерджиев
Средно с 15 % ще поскъпне топлоенергията в страната, без да е ясно с колко ще се повиши цената й заради по-скъпия природен газ от 1 юли.
 

Какви цени на синьото гориво ще поиска „Булгаргаз” ще стане ясно утре. Чак тогава  Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще решава какво повишение да одобри.

Цените на топлоснабдителните услуги зависят от моментните цени на газа и съотношението долар-лев. Това може да се промени до отоплителния сезон в друга положителна посока.

Според председателя на комисията Ангел Семерджиев с по-високата цена няма да се стигне до отказ от страна на абонатите да ползват топлофикационната услуга.

Считам, че ще успеем да създадем условия, които няма да доведат до масово отказване от отоплителната услуга и тя ще остане на приемлива цена, заяви той. Според Семерджиев такава цена е имало през януари 2009 г. – около 80 лв./МВт за “Топлофикация-София”.

Повишението на цената на природния газ от 1 юли при всички положения ще бъде с повече от 20 %, категоричен бе Ангел Семерджиев. Той направи уточнение, че коментираното от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ от 1 юли е ръст спрямо определената от ДКЕВР цена, а не спрямо действащата. Практически това означава увеличение от 28 %, а не от 23 %.

Той заяви, че резервите за намаляване на цената на газа от тези 28 %, коментирани от газовия доставчик, са много малки. Ефектът от среднопретегленото увеличение на горивата е 11 %. Неизвестният елемент е курсът на долара спрямо еврото. Чувствително са намалели жалбите, подадени в ДКЕВР за електроенергийния сектор след започване на регулаторните одити от комисията. Не е било в полза на дружествата, че не са били проверявани детайлно, заключи Семерджиев.

Регулаторният одит в компаниите е започнат и заради значителни разлики между прогнозни и получени приходи, каквито няма в никой друг сектор.

В различна степен за различните компании ДКЕВР може да намали приходите на база на извършената проверка, а това да доведе до намаление на крайните цени на тока за потребителите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4386 |25.05.2010 Токът запазва цената си за сметка на парното . 0| 4353 |22.03.2010 Замразяват цените на ток, парно и вода . 5| 5368 |30.12.2009 Парното по-скъпо с 5% от януари . 1| 4608 |19.10.2009 Тръбите на парното в столицата топли от днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads