Реклама / Ads
0| 2979 |25.10.2022 НОВИНИ

Скопие прие споразумения за сътрудничество на държавите от Берлинския процес

.
Скопие Източник: Снимката е илюстративна
Правителството на Република Северна Македония е приело хармонизираните текстове на три споразумения, свързани с регионалното сътрудничество на шестте държави от Берлинския процес - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, съобщават от правителствената пресслужба, след днешното заседание на правителството в страната.
 

Това съобщи БТА. Споразумението за свободно движение с лични карти в Западните Балкани предвижда еднакви условия за влизане, транзитно преминаване, излизане и краткосрочен престой на физически лица, притежаващи лична карта. 

 

Споразумението за признаване на професионалните квалификации на лекари и архитекти дава възможност за обмен на специалисти, които притежават професионална квалификация за лекари и архитекти, което ще премахне бариерите на националното законодателство.

 

Споразумението установява правилата за автоматично признаване на квалификация въз основа на минималните условия за обучение, за достъп до регулираната професия и нейното упражняване, както и хармонизираните минимални условия за обучение в една или повече от подписалите го държави, които позволяват на притежаващите посочената квалификация, да упражняват професия, придобита в родната си държава в друга страна,  подписала споразумението.

 

„Споразумението за признаване на квалификации за висше образование в Западните Балкани представлява голям успех в намирането на общи, практични и прозрачни решения за подобряване на практиките за признаване на висшето образование чрез установяване на стандарти и процедури за признаване на квалификации за висше образование и е в съответствие с Лисабонската конвенция за признаване на квалификации, която се отнасят до висшето образование в европейското пространство.

 

Това споразумение дава възможност за насърчаване и разширяване на основите за сътрудничество в Западните Балкани, за развитие на сътрудничеството в областта на висшето образование и изследователските институции и за насърчаване на академичната мобилност”, пише в прессъобщението. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2757 |25.10.2022 ГЕРБ приеха поканата на Радев. Отиват на “Дондуков 2” в широк състав . 1| 3027 |23.10.2022 Крум Зарков: Ако не бъдат приети определени закони, няма да получим втория транш по Плана за възстановяване . 1| 2782 |18.10.2022 ЕП ще гласува резолюция за приемане на България и Румъния в Шенген . 7| 4665 |16.10.2022 Атанасова: Безкомпромисно се приема ДБ и БСП да бъдат в една бъдеща нова коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads