Реклама / Ads
0| 2868 |14.02.2022 НОВИНИ

Скопският външен министър: Позициите ни с България още се разминават

.
Позицията на Република Северна Македония все още е същата и все още се разминава с тази на България. Въпросът с включването на българската общност в конституцията на РСМ е част от разговорите, но все още не е решен. Диалогът продължава.
 

Това стана ясно от думите на скопския външен министър Буяр Османи. Той бе категоричен - развитието на Република Северна Македония се възпрепятства чрез блокадата на ЕС.

 

Думите му идват преди планираната среща в столицата на западната ни съседка, на която да бъде обсъден пакет от политически въпроси. За България това са правата на българите в РСМ, а за С. Македония - въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение.

 

По думите на Османи това по някакъв начин определя пътя, по който трябва да поеме процесът.

 

Той поясни, че от българска страна са въпроси, свързани с правото на самоопределение въз основа на държавното устройство, езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма, пишат от БГНЕС.

 

Османи смята, че в момента няма нужда от провокации и злоупотреби с темата заради политиканстване и злободневна партийна политика, а от деескалация на отношенията. 

Османи е на мнение, че българската общност трябва да се обърне към институциите в Скопие и да каже за себе си дали имат затруднения и дали търсят определени начини да се интегрират в системата. Това не трябва да ни плаши, напротив, няма основа, на която да сме по-силни, освен в мултикултурализма, подчерта той.

 

Интензивните разговори между България и Република Северна Македония продължават и тази неделя, когато ще за втори път ще се срещнат експертите от двете външни министерства. Очаква се делегациите да получат нови политически инструкции въз основа на проведените на 11 февруари разговори. Освен това миналата седмица бе извършен и първият полет по линията София-Скопие. Идеята на двете правителства е по тази линия да се провеждат постоянни полети, но тяхната цена все още не е ясна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3590 |09.02.2022 Зам.-правосъдният министър: Внасяме искането до ВСС съвсем скоро . 35| 9286 |08.02.2022 Правосъдният министър: Аз не съм куриер. Разговор с Цацаров би бил абсурден . 10| 3227 |07.02.2022 Германският външен министър обеща пълна подкрепа за Украйна . 3| 2943 |07.02.2022 Експравосъден министър: България има нужда от свое законодателство тип „Магнитски“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads