Реклама / Ads
0| 5732 |30.06.2010 НОВИНИ

Слабаци изпреварват отличници за висше

.
Кандидат-студенти с ниски оценки може да изместят отличниците в настоящата кампания за прием заради уловка в класирането, която изисква подаването на писмена молба за запазване на място по първо желание.
 
Това установи проверка на „Монитор" в столичните университети, пише в днешния си брой вестникът. Неочаквани обрати в класирането на кандидатите могат да настъпят между първото и второто класиране при борбата за най-желаните специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски" (СУ). Там разгорещена битка за места се води във Факултета по класически и нови филологии (ФКНФ), където по традиция предпочитани са специалностите „Скандинавистика", „Японистика", „Английска филология", „Немска филология" от общо 19 чуждоезикови дисциплини.

„Имам оценка близо до отличен 5,50, но трудно едва ли ще ми е достатъчна, за да вляза на първо класиране в специалност „Скандинавистика", разказа кандидат-студент, който се е прицелил към северните езици. На второ място в списъка с желанията е посочил „Английската филология".

В скандинавистиката конкуренцията е жестока - има места за 7 момчета и 8 момичета за предстоящата учебна година, докато в английска филология може да се влезе с относително по-нисък бал, защото местата са 100.

В случая кандидат-студентите с високи резултати са изправени пред риска да отпаднат от битката за първото желание и едновременно да „изгорят" за по-малко желаните от тях специалности между първо и второ класиране. Докато мераклиите за по-елитната специалност чакат там да се освободят места, по-слабите кандидат-студенти могат да запълнят местата за останалите специалности с чужд език.

„Наистина съществува такава възможност. Веднага след като излязат резултатите от първо класиране, кандидат-студентите, изпаднали в тази ситуация, веднага трябва да подадат специална молба до ФКНФ", обясниха експерти от Алма матер.

Това е единственото условие мястото за второто желание да се пази резервирано, но да останат и шансовете за второ класиране при по-желаните специалности. При попълване на молбата между 1-во и 2-ро класиране кандидат-студентът трябва задължително да донесе и оригинала на дипломата си от гимназия, която ще остане в канцеларията на факултета, докато се реши окончателно коя специалност ще запише, подчертаха от комисията за прием на документи в Алма матер. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5390 |15.06.2010 С. Игнатов: Висшето образование е бизснес . 7| 5094 |02.06.2010 ТВ-министрите - отличници по рейтинг . 1| 4872 |19.05.2010 Три министерства отличници, останалите режат разходите . 2| 5007 |18.05.2010 А. Караиванова: Съдиите в Русе и Пловдив - отличници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads