Реклама / Ads
20| 6466 |02.02.2012 НОВИНИ

Слави Бинев и Мария Неделчева шампиони по харчене

.
Мария Неделчева
По 2564 евро на ден изхарчили евродепутати, участвали в най-скъпата делегация на Европарламента за 2010 г. на 20-ата парламентарна сесия на Асамблеята АКТБ в Киншаса, Конго.
 

Над милион евро от джоба на данъкоплатците в ЕС са отишли, за да покрият командировъчните на 50-те евродепутати в делегацията, твърди в. 24 часа. Сред тях е депутатката от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева. Пътуването на нейната група до Конго оглави списък с 10-те най-скъпи делегации от евродепутати за 2010 г., публикуван от бюджетната комисия на ЕП. Как европейските избраници са успели да изхарчат толкова пари в място като Киншаса, не става ясно. Сумата, отишла за 8-те дни престой на 50-те депутати, е 1 025 530 евро. По време на сесията Неделчева е била председател на 2 кръгли маси по ключовите теми за използването на полезните изкопаеми в Конго и за защита на правата на човека.

 

Тези харчове предизвикаха вътрешно разследване в Европарламента, след като списъкът с най-разточителните пътувания бе публикуван от британската евродепутатка и член на бюджетната комисия Марта Ендрийсън. “Във времена на криза тези харчове за командировки, често без особен смисъл, са истинско пилеене на парите на данъкоплатците", заяви тя след оповестяването на данните. Мария Неделчева участва в още една от позорните командировки. Същата група, прекарала 8-те свръхлуксозни дни в Киншаса, се е събрала и на конгрес в Тенерифе през януари 2010 г. 64 души са изхарчили по 1578 евро на ден, докато обсъждат отношенията между ЕС и страните от Карибския регион. Форумът продължил 7 дни, евродепутатите били настанени в най-луксозни хотели.

 

Втората по скъпотия командировка, направена от евродепутати през 2010 г., е пътуване до Еквадор, с участието на независимия Слави Бинев. През ноември 2010 г. той и още 38 депутати прекарали 4 дни в град Куенка на среща, посветена на сътрудничеството с държавите от Латинска Америка. Депутатите изхарчили по 2969 евро на глава - един от най-високите разходи за отделен депутат при пътувания през 2010 г. Шампиони са 4-ма, пръснали в Аржентина по 5259 евро на ден.

В Куенка Бинев и колегите му обсъдили глобализацията, финансовата криза, както и въпроса с миграцията в региона.

Евродепутатите са изхарчили общо близо 200 млн. евро за командировки през 2010 г., става ясно още от доклада. Някои депутати нощували редовно в хотел "Риц" в Лондон за стотици евро, а повечето си купували билет за далечни разстояния в последния момент, което го оскъпявало десетки пъти.

 

Името ми е цитирано за делегацията в Конго, казва за 24 часа Неделчева. Всеки, който се интересува, знае, че през последните месеци аз съм шеф на наблюдателната мисия на ЕС в Конго. След като г-жа Катрин Аштън е оказала такава голяма чест за мен и за България - да водя най-тежката мисия на ЕС в Африка, значи и участието ми в цитираната делегация е било оценено. Защото на въпросната 20-а сесия на парламентарната асамблея аз имам над 15 изказвания. Сумите са стряскащи, като ги погледнеш, но в тях влизат и всички разходи, свързани с преводачите. Персонално всеки един от евродепутатите не е похарчил такава огромна сума.

Всеки евродепутат, който участва в мисия извън Европа, получава 50% от дневните на колегите си. Т.е. в Киншаса аз получавам по 150 евро на ден, докато колегите ми тук, които не са толкова активни и не участват във всички тези изморителни заседания, вземат по 300 евро. В Киншаса няма 5-звездни хотели. Има само два 3-звездни хотела и там сме на тарифи, които са съвсем нормални. Те се преговарят от Европейския парламент, така че тази цифра ми се струва изключително преувеличена. Колкото до самолетите, на всички депутати се купуват билети в бизнес класа. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4986 |02.01.2012 Имената Георги и Виктория изместиха Иван и Мария . 22| 4841 |18.12.2011 Архонт Бинев стяга партия . 59| 8758 |11.12.2011 Ламбо се разплака в ефир заради съпругата си Мария . 27| 5625 |08.12.2011 Архонт Бинев и Капка стягат нова партия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads