Реклама / Ads
0| 4177 |24.11.2023 НОВИНИ

След 30 години: Най-големият айсберг в света се движи

.
Най-големият айсберг в света се движи, след като повече от 30 години е бил залепен за океанското дъно, предаде BBC.
 

Айсбергът, наречен А23а, се отделя от бреговата линия на Антарктида през 1986 г. Но той бързо се приземи в море Уедъл, превръщайки се в леден остров.

 

Площта му е почти 4 000 кв. км, което е повече от два пъти повече от площта на Лондон.

 

През изминалата година той се носеше с голяма скорост и сега е на път да излезе извън антарктическите води.


А23а е истински колос и впечатлява не само с широчината си.

Дебелината на тази ледена плоча е около 400 м. За сравнение, Лондонският Шард, най-високият небостъргач в Европа, е висок едва 310 м.


A23a е част от масово избухване на бергове от ледения шелф Филхнер на Белия континент.


По онова време на него се намира съветска изследователска станция. Москва изпраща експедиция за изнасяне на оборудването от базата "Дружная 1", опасявайки се, че то ще бъде изгубено. Но табуларният берг не се отдалечил далеч от брега, преди дълбокият му кил да го закотви здраво към дънните масиви на Уедъл.


Айсберг А23а се раздвижва за първи път от дългия си статичен сън през 2020 г.


И така, защо след почти 40 години айсберг A23a е в движение сега?


"Попитах няколко колеги за това, чудейки се дали е възможно да има някаква промяна в температурата на водата в шелфа, която да го е предизвикала, но консенсусът е, че просто е дошъл моментът", казва д-р Андрю Флеминг, експерт по дистанционно наблюдение от Британската антарктическа служба.


"Айсбергът е бил заземен от 1986 г., но в крайна сметка е щял да намалее (по размер) достатъчно, за да загуби сцепление и да започне да се движи. Забелязах първото движение още през 2020 г."


През последните месеци A23a е набрал скорост, задвижван от ветровете и теченията, и сега преминава северния край на Антарктическия полуостров.


Сравнение на размерите


Подобно на повечето айсберги от сектора Уедъл, A23a почти сигурно ще бъде изхвърлен в Антарктическото циркумполярно течение, което ще го изхвърли към Южния Атлантик по път, станал известен като "айсберговата алея".


Учените ще следят отблизо напредъка на А23а.


Ако той се приземи в Южна Джорджия, това може да доведе до проблеми за милионите тюлени, пингвини и други морски птици, които се размножават на острова. Голямата маса на A23a може да наруши нормалните маршрути за хранене на животните и да им попречи да нахранят правилно малките си.


Но би било погрешно да смятаме, че айсбергите са само опасни обекти - "Титаник" и други подобни. Все повече се осъзнава значението им за околната среда като цяло.


При топенето на големите ангъчи се отделя минерален прах, който се е съдържал в леда им, когато са били част от ледниците, които са драскали по скалната основа на Антарктида. Този прах е източник на хранителни вещества за организмите, които са в основата на океанските хранителни вериги.


"В много отношения тези айсберги са животворни; те са отправна точка за много биологични дейности", казва д-р Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, която е родена през същата година като А23а.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2749 |24.11.2023 Прощаваме се с волейболната легенда Георги Константинов на 27 ноември . 0| 2647 |24.11.2023 Американските сили са били атакувани 4 пъти в Ирак и Сирия . 0| 2563 |24.11.2023 В София задържаха мъж с европейска заповед за арест. Свързан е с Хамас . 0| 2531 |24.11.2023 Рязко увеличаване на респираторните заболявания в Китай, СЗО с проверка на ситуацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads