Реклама / Ads
0| 2549 |28.07.2023 НОВИНИ

След близо 20 часа дебати: Депутатите приеха окончателно държавния бюджет

.
Източник: Facebook
След продължили близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет. Те пренасочиха част от капиталовите разходи към разходите за заплати. Увеличават се с 30 млн. лева парите за заплатите в спешна помощ и РЗИ.

Още 1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопасност на храните.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157.2 млн. лева.

 

5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11.5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция „Охрана“.

 

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военнослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

 

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите представи своите искания за корекции в бюджета.

 

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

 

През държавният бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. Всички компании, които имат над 100 човека персонал, ще трябва да плащат заплатите им по банков път.

 

В тази връзка финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки един клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

 

Спор в пленарната зала предизвика бързото прекратяване на дискусията по член едно на държавния бюджет. Предложение направиха затова от БСП за България. Залата го одобри. Това обаче възмути „Възраждане“, което доведе до размяна на реплики между членовете на партията и председателят на бюджетната комисия от ДПС - Йордан Цонев.

 

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и коментира пред репортери, че приетият бюджет е в първоначално зададените рамки и е доволен от него.

 

Василев също така изтъкна, че в бюджета има достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа прогнозиран от БНБ на 1%, след като бюджета е изготвен при 1,8 на сто.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2460 |27.07.2023 Доц. Киселова: В началото на следващата седмица може да има внесен проект на конституционните промени . 0| 2359 |27.07.2023 Софийска вода: Следим всички ВиК ремонти в София в реално време през виртуален инфо център . 3| 2384 |27.07.2023 Пълен абсурд: Бързият нощен влак от Варна до София закъсня с близо 4 часа . 4| 2486 |27.07.2023 След масирана спецакция в Албания: Бизнесмени, бивши полицаи, прокурори и други са закопчани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads