Реклама / Ads
19| 3416 |06.02.2021 НОВИНИ

След години членство в ЕС България реши да защити киселото си мляко

.
Източник: БГНЕС
След 14 години членство в Европейския съюз България реши да защити киселото си мляко и саламуреното сирене. Страната ни поиска от ЕК продуктите да бъдат вписани като защитени. По информация на Министерството на земеделието и храните заявлението било добре мотивирано.
 

Вписването в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделските продукти означава, че никой друг освен България няма да има право да произвежда въпросните изделия. Когато процедурата по регистрацията приключи, опаковките на българското кисело мляко и сирене ще носят европейския знак за защитено наименования за произход, а на свой ред фирмите-производители ще могат да разчитат на цялата мощ на европейските институции, когато става дума за нелоялна конкуренция и евтини имитации.

 

Процедурата не е безплатна и не е евтина. Предстои ЕК да разгледа документацията, което може да отнеме до шест месеца.

 

Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти, посочват от Министерството на земеделието.

 

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.

 

По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5899 |05.02.2021 Атанас Скатов е загинал след падане от връх К2. Тялото му е намерено /обновена/ . 24| 4960 |04.02.2021 Русия и България ”братя” и по брой ваксинирани - на последните места в Европа . 25| 9536 |04.02.2021 Внезапно почина шеф в болницата, приела Навални след отравянето . 23| 3939 |04.02.2021 В Русия връщат петилетките от СССР за борба с последиците от вируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads