Реклама / Ads
0| 31200 |24.03.2022 НОВИНИ

Мисия от ЕНП определи арестите като „незаконни“

.
Манфред Вебер, Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Проучвателната мисия от ЕНП определи задържанията на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова като „незаконни“.
 

Новината идва само ден, след като Фрог писа, че лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер може да е получил 10 млн. евро, за да брани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Все още тази новина не е отречена.

 

„Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона. Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България“, информират от ЕП. Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

 

Евродепутатите Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс – говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

 

„Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: „Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона“. Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона“, каза Моника Холмайер и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел.

 

„Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство“, подчерта Холмайер.

 

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

 

„Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията“, добави Холмайер.

 

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3086 |22.03.2022 Йорданова обсъдила с комисията LIBE (без)отговорността на Гешев . 0| 3843 |21.03.2022 ЕНП със спешна мисия в България заради задържането на Бойко Борисов . 0| 27211 |20.03.2022 Шефката на транспортната комисия в СО се оказа сред ревящите за Борисов . 0| 3394 |20.03.2022 Райчев определи акцията в Банкя като "провал". Заговори за оставката на Рашков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads