Реклама / Ads
0| 3425 |15.07.2022 НОВИНИ

И след консултациите при президента въпросът за правителство с третия мандат виси със страшна сила

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
След консултациите при президента Румен Радев днес един въпрос все още продължава да виси със страшна сила – Ще има ли правителство с третия мандат или отиваме на предсрочни парламентарни избори?
 

Равносметката е следната:

 

Досегашните коалиционни партньори от „Продължаваме Промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ са готови да положат необходимите усилия за съставяне на кабинет.

 

От ПП завиха, че за осигуряване на мнозинство за кабинет ще водят преговори с всички депутати в парламента, които не са зависими от задкулисни сили. Според БСП кабинетът трябва да е политически, а не експертен, за да е ясно кой носи отговорността. От ИТН са отворени за диалог с досегашните си партньори, но продължават да настояват лидерите да отстъпят встрани. ДБ определи третия мандат като „мандат на диалога“. Според тях преговорите трябва да са в рамките на разпадналата се коалиция, а политическите лидери е добре да направят крачка встрани.

 

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ обаче не виждат работеща формула в този парламент и искат да ходим на нови избори.

 

Ето какви заявки дадоха парламентарно представените партии пред държавния глава:

 

Пред президента министър-председателят в оставка Кирил Петков обяви, че от „Продължаваме Промяната“ биха искали да се избегне политическата криза.

 

„Ние ясно заявихме и продължаваме да стоим на тази позиция много ясно , че сме готови да говорим с абсолютно всички народни представители от всички политически сили ,които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили , които не са в парламента. Това е нашата готовност и ние ще продължим и се надяваме да подкрепим , ако вие изберете наш коалиционен партньор да води третия мандат , да подкрепим тези разговори и да останем изцяло диалогични, разбира се, без даване на възможността задкулисието да завземе бъдещото управление“, обясни Петков.

 

По думите му личните кандидатури въобще не са от важно значение.

 

Втората по големина парламентарна група ГЕРБ-СДС потвърдиха, че настояват за предсрочни избори.

 

„Тук сме с целия опит и експертиза , която притежаваме в нашата парламентарна група и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите .Това обаче не означава , че нашето становище за това че не може да има стабилно мнозинство в 47-то НС се е променило“, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

След консултациите от ГЕРБ казаха, че пред президента са посочили като една от причините за кризите според тях това , че няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп компания.

 

За да се промени формулата на политическото управление, са нужни нови избори, потвърдиха позицията си и от ДПС.

 

„Нужна е нова основа, за да има нова къща. Предишната основа задава грешен модел, крива къща. За да се преформулира нещо ново, трябва да се отиде на предсрочни избори. Много е важно какво има да се направи преди предсрочните избори и ние си носим нашата отговорност“, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

 

БСП дойдоха на консултациите с минута закъснение и се наложи президентът да ги изчака. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ако получат мандата, ще положат максимални усилия да го изпълнят. Застават зад изработената програма покрай първия мандат. Няма да разговарят с ГЕРБ и ДПС.

 

„На първо място смятаме, че премиера трябва да бъде излъчен от „Продължаваме Промяната“. Те са първата политическа сила в една демокрация това е редно - първият да излъчи премиера. На второ място предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност“, председателят на БСП.

 

„Има такъв народ“ също ще се опитат да излъчат правителство, ако получат мандата. Готови са да водят преговори с трите партии, с които бяха в коалиция доскоро, но смятат, че тя трябва да бъде структурирана по друг начин. Според ИТН експертен кабинет е по-добър вариант.

 

От „Демократична България“ ще работят за това да се възстанови политическият диалог. Ако получат мандата, ще водят преговори с досегашните коалиционни партньори. Смятат, че кандидатът за премиер трябва събира голямо доверие. Ключовата задача е да се възстанови мнозинството.

 

 

Най-доброто решение за изход от кризисната ситуация от „Възраждане“ виждат в предсрочни избори. Смятат, че сегашният парламент е изчерпан и импотентен.

 

Това е равносметката след края на днешния кръг от консултации при държавния глава преди връчването на третия мандат. Кога и на кого президентът ще реши да го връчи – все още не е ясно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2647 |15.07.2022 Разследват Семерджиев и за кражба на гориво . 0| 3001 |14.07.2022 Румен Гечев: Има напрежение, но трябва да загърбим различията си с президента . 0| 3262 |14.07.2022 ГЕРБ получи и върна мандата на Радев. Започват консултациите . 0| 6800 |14.07.2022 Руският газ няма да стигне до следващия пакет от евросанкции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads