Реклама / Ads
10| 4434 |27.09.2019 НОВИНИ

След пожара в ”Дунарит”: Мерки за безопасност в населените места до завода

.
Източник: БГНЕС
В населените места в близост – село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна. Осигурен е оглед от въздуха.
 

Това каза за bTV кметът на Русе Пламен Стоилов. Русенски медии съобщиха, че пожарът във военния завод е потушен, а представител на завода потвърди за Фрог, че няма пострадали.

 

Пред novini.bg Стоилов съобщава още, че сигнал за пожара е изпратен около 11:15 часа. Съобщеное е, че той е възниклнал в един от цеховете за производство на взривни вещества.

 

"Взети са абсолютно всички мерки, всички хора за изведени на безопасно разстояние. Службите за пожарна безопасност са на място", коментира собственикът на завода Емилиян Гебрев. "В момента никой не може да каже откъде е започнал пожарът", добави той.

 

БГНЕС припомня, че „Дунарит“ е най-старият военен завод в България, създаден е през 1903 г. След приватизацията му през 2005 г. от фирма от орбитата от КТБ, той се развива на фона на останалите държавни заводи. Когато банката фалира, заводът се оказа с дългове към нея в размер на близо 90 млн. лв.


След затварянето на КТБ започват схватки за контрола над прекия акционер на оръжейния завод – дружеството “Кемира”. За кратко то е овладяно от Бисер Лазов – някогашна дясна ръка на собственика на КТБ Цветан Василев, а след това основен свидетел на прокуратурата срещу него. Впоследствие банкерът си връща контрола и в началото на 2015 г. прави опит да прехвърли “Дунарит” в пакет с други активи на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие.


След като сделката не се осъществява, мениджмънтът на русенския завод се обръща към бизнесмена Емилиян Гебрев с молба за финансова подкрепа. Той решава да финансира увеличение на капитала на завода, като така да заобиколи наложените запори и да придобие акциите му.


През април 2015 г. бе направен опит Гебрев, неговият син и търговският директор в завода да бъдат отровени по примера на опита за убийство на Сергей Скрипал.В началото на 2016 г. собствеността на фирмата-акционер в завода – “Кемира” се сменя въпреки няколкото запора, наложени от синдиците на КТБ и НАП.


През февруари 2016 г. фирмата на Гебрев – “Емко”, заявява в КЗК искане за концентрация, чрез което да придобие контрол над “Дунарит”.


Преди две седмици в телевизионно интервю Гебрев съобщи, че оръжейният завод „Дунарит“ и към момента е собственост на „Емко“, но поради обжалвания собствеността все още е под въпрос.


„Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на „Емко“.

 

Припомняме, че преди повече от 20 години след голяма експлозия в цех на завода загинаха хора, бяха нанесени и огромни щети по домовете на населението в околните села.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4058 |27.09.2019 Двама загинали и десетки ранени след земетресението в Западна Турция . 0| 4082 |27.09.2019 Магнитна буря в последните дни на септември . 13| 4194 |26.09.2019 Христо Монов: Правото не се компрометира, ако закони се променят след обществен натиск . 7| 8025 |25.09.2019 Адв. Иван Петров: Гешев не се жертва, прие поста с готовност след махането на втория в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads