Реклама / Ads
5| 4448 |06.01.2022 НОВИНИ

След проверките на КПКОНПИ: От обществените поръчки за тролеите във Враца и Стара Загора лъсна корупция

.
Източник: Обшина Враца
Очаквано! Корупция, подобна на тази във Варна, се крие зад обществените поръчки за тролейбусите във Враца и Стара Загора. Антикорупционната комисия изпраща на прокуратурата на резултатите от проверките в двете общини, тъй като има данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности. Проверките бяха за обществени поръчки за доставки на тролеи и автобуси със средства от европрограми.
 

Първо Фрог писа за удара на КПКОНПИ в Община Враца още на 3 декември. По-късно, на 14 декември, Антикорупционната комисия потвърди тази информация.

 

Служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ са проверили две обществени поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

 

Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева са безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева - собствено финансиране. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

 

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. По първата е сключен договор, като през юли тази година са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

 

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. От комисията ще изискат документи и ще снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“.

 

Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор. В резултат на това в експлоатация са въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

 

В община Стара Загора и общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД проверката започна на 29.11.2021 г. по отношение на две обществени поръчки за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното депо в града, на стойност 49 103 999 лева. Финансирането е със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а възложител е общинското дружество за тролейбусен и автобусен транспорт. Спечелилите поръчките за автобусите са чешко и полско дружество, а за електрическите автобуси – българско.

 

В хода на проверката са изискани документи, снети са обяснения от служители на общинската администрация, представители на възложителя, външни лица и експерти, участвали в процедурите.

 

Установени са данни за извършени противозаконни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, изразяващи се в превишаване на правомощията му и оказване на въздействие в процеса по подготовка и провеждане на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което същото лице е получило неследваща му се имотна облага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3020 |06.01.2022 Последен топъл ден, утре ще завали . 1| 3163 |05.01.2022 ДАЗД с мерки след побоя над дете в столичния кв. ”Лагера” . 4| 3000 |05.01.2022 Пандемията – топтема и на първото правителствено заседание след ваканцията . 16| 4070 |04.01.2022 ГЕРБ дава на съд Бойко Рашков след разкритията му за АМ ”Хемус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads