Реклама / Ads
11| 3583 |03.12.2023 НОВИНИ

След снежния ад, какви са изводите за бедствието?

.
Главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Източник: Стопкадър: БНТ
"Обстановката в страната се нормализира от сряда насетне. Ситуацията само в Разград, Добрич и Враца беше по-усложнена. Имахме няколко по-спефицични ситуации. Непосредствено до Разград имаше закъсали автомобили, което затрудни колегите. Снеговете в съчетание с ветровете създават предпоставки за усложнения."
 

Това заяви в ефира на БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

 

По думите му след такова събитие специалистите винаги се опитват да намерят добрите практики, но и предпоставките за подобряване на цялостната им дейност.

 

"В някои от случаите автомобилите не са подготвени за зимните условия. Имахме случаи, в които и наши пожарни автомобили бяха блокирани в снега", каза още шефът на пожарната.

 

"Относно падналите клони - причината е комплексна. Наваля доста сняг. Имахме множество паднали дървета. Нашите екипи работиха денонощно. Няма как в рамките на няколко часа или ден всичко да бъде изчистено", допълни той.

 

Според него трябва всички да сме малко по-разумни, да не предприемаме рискови пътувания, които са с цел приключение.

 

"Зимните условия са предизвикателство за всяка една система. Броят на машините, които се включват в почистването на един път, не е безкраен. Със сигурност нашето общество е по-уязвимо. Понякога дори липсата на интернет може да бъде възприето като бедствие", посочи специалистът.

 

Относно предупредителната система BG-Alert, Джартов коментира, че тази система е просто един канал, посредством който можем да достигнем до повече хора.

 

"Необходимо е да имаме информация и данни, че нещо се случва. Може да се получи и съобщение за обилен снеговалеж. То може да се изпрати на телефоните на гражданите с указания да не пътуват, да се запасят с храна, да си останат вкъщи", отбеляза главният комисар.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3550 |03.12.2023 Израел е ликвидирал командир на Хамас с пряко участие в атаката на 7 октомври . 13| 3832 |03.12.2023 Започва изграждането на магистралата „Русе - Велико Търново“ . 1| 3502 |03.12.2023 Молебен за здравето на патриарх Неофит ще бъде извършен в цялата страна . 3| 3702 |03.12.2023 Психично болен радикален ислямист уби човек и рани други двама в центъра на Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads