Реклама / Ads
1| 4014 |24.09.2023 НОВИНИ

След стрелбата в Косово: Полицията обгради манастир

.
Повече подробности се появиха след стрелбата в Косово, при която загина един полицай. Инцидентът създаде поредна доза напрежение между Сърбия и Косово, които си размениха взаимни обвинения. 
 

Косовския полицай и трима въоръжени мъже бяха убити, след като  около 30 нападатели нахлуха в село Банска, преди да се барикадират в манастир. Полицаите са били атакувани от няколко различни позиции с "арсенал от огнестрелни оръжия, включително ръчни гранати и раменни ракети. 

 

Стрелбата е започнала около 3 ч. сутринта в неделя.

 

Според премиерът Албин Курти мъжете са били професионалисти с военно и полицейско минало. 

 

Сръбската православна църква съобщи, че въоръжени мъже са нахлули в манастир в селото, разположено в община Лепосавич, където са отседнали поклонници от северния сръбски град Нови Сад. Те са се заключили от съображения за сигурност, както става ясно от изявление на Рашко-призренската епархия.

 

Премиерът Албин Курти и президентът на Косово Вьоса Османи се обединиха около тезата, че въпросната терористична група е подпомагана финансово и логистично от Белград.

 

Случилото се доведе до реакции от висши политици на Балканите, както и дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел. Албанският президент Байрам Бегай заяви, че за него това е сериозно нарушение на реда и сигурността в Косово. Премиерът на Албания Еди Рама посочи, че това е “най-големият сигнал” за риска от ескалация и въоръжен конфликт. Рама поиска извънредна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на САЩ и ЕС. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също остро осъди убийството на косовския полицай. Посолството на САЩ в Косово също осъди случилото се.

 

Вътрешният министър на Косово Доника Гервала-Шварц разкритикува изявлението на Борел, в което дипломат №1 също осъди нападението и призова за разследване. Според силовата министърка на Косово обаче извявлението на Борел не подкрепя полицията.

 

Бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович, подобно на Курти и Вьоса Османи, обвини Сърбия за случилото се.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4325 |24.09.2023 Военният министър: Сапьорът по потник в Тюленово е действал коректно. От кръста надолу бил с неопренов костюм . 8| 4051 |24.09.2023 Исторически пробив с астероида Бену: Ще разберем ли произхода на живота? . 17| 5026 |24.09.2023 Асен Василев: Чакам Светият синод да каже защо българска църква е затворена от руското посолство . 30| 4944 |24.09.2023 Ген. Атанасов поиска оставката на шефа на ДАНС заради политизирането на службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads