Реклама / Ads
3| 1562 |18.10.2024 НОВИНИ

След убийството на предходния лидер - Хамас вече има нов водач. Кой е Халед Мешал?

.
Халед Мешал
Халед Мешал e поел функциите на действащ ръководител на палестинската групировка Хамас. Това се случи, след като на 17 октомври Израел съобщи, че е ликвидирал досегашния лидер на групировката Яхия Синуар.
 

Мешал контролира всички комуникации с важни заинтересовани страни, участващи в преговорите за освобождаване на израелските заложници и затворници терористи.







Ръководството на Хамас е информирало турски, катарски и египетски официални лица за смъртта на ръководителя на политическото си бюро Яхия Синуар по време на операцията в Тел ал-Султан. Групировката подчерта, че след убийството му преговорите за размяна на затворници и прекратяване на войната ще станат все по-трудни и по-сложни. 

 

Халед Мешал от 1996 г. до 2017 г. е ръководител на политическото бюро на палестинското ислямистко движение Хамас. През 2021 г. е назначен за ръководител на бюрото на Хамас за палестинските бежанци и изгнаници. След убийството през 2024 г. на Исмаил Хания, който го замества като ръководител на политическото бюро, Мешал става най-висшият служител на Хамас извън Ивицата Газа.

 

68-годишният Мешал става политически лидер на Хамас в изгнание година преди Израел да се опита да го ликвидира - пост, който му позволява да представлява палестинската ислямистка групировка на срещи с чуждестранни правителства по целия свят, без да бъде възпрепятстван от строгите израелски ограничения за пътуване, които засягат други служители на Хамас.


Отношенията на Мешал с Иран са обтегнати поради подкрепата му в миналото за ръководения от сунитски мюсюлмани бунт през 2011 г. срещу сирийския президент Башар Асад.

 

Мешал е централна фигура на върха на Хамас от края на 90-те години на миналия век, въпреки че работи предимно от относителната безопасност на изгнанието, докато Израел замисля да убие други видни фигури на Хамас, базирани в ивицата Газа.


След като прикованият в инвалидна количка Ясин е убит при въздушен удар през март 2004 г., месец по-късно Израел убива неговия наследник Абдел-Азиз Ал-Рантиси в Газа и Мешал поема цялостното ръководство на Хамас.


Подобно на други лидери на Хамас, Мешал се сблъсква с критичния въпрос дали да възприеме по-прагматичен подход към Израел в стремежа си към палестинска държавност - Хартата на Хамас от 1988 г. призовава за унищожаване на Израел - или да продължи да се бори.


Мешал отхвърля идеята за постоянно мирно споразумение с Израел, но заяви, че Хамас, който през 90-те и 2000-те години изпращаше атентатори самоубийци в Израел, би могъл да приеме палестинска държава на Западния бряг, в ивицата Газа и Източен Йерусалим като временно решение в замяна на дългосрочно прекратяване на огъня, пише Ройтерс.

 

Нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г., извършено от водените от Хамас бойци от Газа, при което загинаха 1 200 души и което доведе до отвличането на над 250 души, според израелските данни, ясно показа приоритетите на бойната групировка.







Мешал заяви, че нападението на Хамас от 7 октомври е върнало палестинската кауза в центъра на световния дневен ред.


Той призова арабите и мюсюлманите да се включат в битката срещу Израел и заяви, че палестинците сами ще решат кой да управлява Газа след края на настоящата война, в разрез с Израел и САЩ, които искат да изключат Хамас от следвоенното управление.


Мешал е живял през по-голямата част от живота си извън палестинските територии. Роден в Силвад близо до град Рамала на Западния бряг, Мешал се премества като момче със семейството си в Кувейт, арабската държава от Персийския залив, която е средище на пропалестински настроения.


На 15-годишна възраст той се присъединява към Мюсюлманското братство - най-старата ислямистка група в Близкия изток. В края на 80-те години на миналия век по време на първото палестинско въстание срещу израелската окупация „Братството“ допринася за създаването на Хамас.


Мешал става учител, след което в продължение на много години се занимава с лобиране за Хамас от чужбина, докато други лидери на групировката са лежали дълго време в израелски затвори.


Той отговаряше за набирането на средства за международните организации в Йордания, когато едва се спаси от убийство.


Нетаняху изиграва случайна, но важна роля в утвърждаването на войнствените качества на Мешал, когато нарежда на агентите на Мосад да го убият през 1997 г. в отмъщение за бомбения атентат на пазара в Ерусалим, при който загиват 16 души и за който е обвинена Хамас.


Заподозрените убийци са заловени от йорданската полиция, след като Мешал е инжектиран с отрова на улицата. Нетаняху, който тогава е в първия си премиерски мандат, е принуден да предаде противоотровата, а инцидентът превръща Мешал в герой на палестинската съпротива.


В крайна сметка Йордания закрива бюрото на Хамас в Аман и експулсира Мешал в държавата от Персийския залив - Катар. През 2001 г. той се премества в Сирия.


През 2004 г. Мешал ръководи Хамас, мюсюлманско движение на сунитите, от изгнание в Дамаск до януари 2012 г., когато напуска сирийската столица заради ожесточените репресии на президента Асад срещу сунитите, участвали във въстанието срещу него. Сега Мешал разделя времето си между Доха и Кайро.
Внезапното му напускане на Сирия първоначално отслаби позициите му в Хамас, тъй като връзките с Дамаск и Техеран, които бяха жизненоважни за групировката, му даваха власт. След като тези връзки бяха нарушени или прекъснати, съперниците, базирани в Газа, родното място на Хамас, започнаха да утвърждават властта си.







Самият Мешал заяви пред Ройтерс, че преместването му е засегнало отношенията с главния платец на Хамас и доставчик на оръжие Иран - страна, която според Израел представлява най-голямата заплаха за него заради амбициозната си ядрена програма.


През декември 2012 г. Мешал направи първото си посещение в ивицата Газа и произнесе основната реч на митинга по случай 25-годишнината на Хамас. Той не е посещавал палестинските територии, откакто напуска Западния бряг на 11-годишна възраст.


Докато той беше в чужбина, Хамас се наложи над светския си съперник, подкрепяната от Запада Палестинска власт, която беше отворена за преговори за мир с Израел, като завзе контрола над Газа от Палестинската власт в кратка гражданска война през 2007 г.


Противоречията между Мешал и ръководството на Хамас в Газа се появиха заради опитите му да насърчи помирението с президента Махмуд Абас, който оглавява Палестинската власт.


След това Мешал обяви, че иска да се оттегли от поста си на лидер заради тези напрежения и през 2017 г. беше заменен от своя заместник в Газа Хания, който беше избран да оглави политическото бюро на групировката, действащо и в чужбина.

 

През 2021 г. Мешал беше избран за ръководител на бюрото на Хамас в палестинската диаспора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 1300 |18.10.2024 Рюте: Русия остава основната и най-пряка заплаха за сигурността на алианса . 2| 1328 |18.10.2024 ООН осъжда Израел за прекомерна сила на Западния бряг след смъртта на палестинци . 1| 1506 |18.10.2024 Кандидатите за президент на САЩ Тръмп и Харис влизат в сблъсък в щата Мичиган . 2| 3504 |18.10.2024 Дълбокият мрак, за който всички мълчат и отказват да приемат. Какво не разбра обществото ни за следродилната депресия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads