Реклама / Ads
2| 2201 |23.07.2024 НОВИНИ

След удар от мълния: Загиналите баща и дете са били опитни в планината, но не са имали шанс

.
Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е прието в клиника по педиатрия в Университетската многопрофилна болница (УМБАЛ) "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. То бе докарано в болницата с линейка от Карлово. 
 

В момента на детето се извършват прегледи и изследвания, провежда се и разговор с психолог. Момчето е контактно, предстои изясняване на състоянието му.





Сигналът за пострадалите бе подаден на 112 днес в 13:35 ч. от дете, което съобщило, че баща му и сестричката му са ударени от мълния.


По информация на Планинската спасителна служба, детето, неговата сестра и баща му са се хванали за метално въже, монтирано в помощ на туристите, изкачващи връх Купен, когато е започнала бурята с мълнии.

 

Според Христо Сливков от ПСС-Троян бащата и децата имат опит с преходи в планината. "Това е жестока трагедия. Когато има пострадали деца е особено болезнено. Имало е буря във високата част на Стара планина. Връх Купена е най-алпийският там. И от двете му страни пътеката е с откатерване", обясни той.

 

По думите му и от двете страни на върха има метален парапет - за безопасност на туристите. "Маршрутът изисква движение на "4 крака" - с опора с ръце. Има метално въже, което да помага на преминаващите там. В този случай жертвите не са били в непосредствена близост до него. Добре бяха облечени, с големи раници. Хеликоптерът тръгна веднага щом времето позволяваше. Всичко стана по оптималния начин. Медицинският хеликоптер беше възпрепятстван, иначе можеше и той да се намеси. В буря в откритите части на планината по-добре да няма хора, но ако предприемате преход - предвидете алтернативен маршрут", смята Сливков, цитиран от NOVA.

 

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина не са имали почти никакъв шанс, това заяви предд БНТ Красен Георгиев - ПСС. От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

 

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация".

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ като с това организирахме нашите колеги по земя", разказа в Красен Георгиев - ПСС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4282 |23.07.2024 "Тъй ми се иска да взема всички отровени от пропаганда хора, да ги закарам на фронта и да видят какво означава “руски мир” . 5| 2212 |23.07.2024 Камала Харис привлече нужната подкрепата, за да бъде кандидат на демократите . 1| 2143 |23.07.2024 На километър от границата с Гърция продължава да гори. Пламъците се движат към нас . 0| 4576 |23.07.2024 Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads