Реклама / Ads
7| 4687 |13.10.2023 НОВИНИ

След вик "Аллах Акбар" - убит учител и двама ранени при атака във Франция

.
Източник: X (бившия Twitter)
Един учител е убит, а двама души са тежко ранени при нападение с нож в училище във Франция, съобщават световните медии.
 

Министърът на вътрешните работи на Франция Жералд Дарманин заяви, че нападението е станало в гимназията "Гамбета" в северния град Арас.

 

Местните власти съобщават, че нападателят е бил арестуван, пише BBC, а учениците са били затворени в класната стая.

 

По време на нападението нападателят е крещял "Аллах Акбар" или "Бог е най-велик", съобщава агенция "Франс прес" (AFP), позовавайки се на дани от полицията. Според полицията нападателят е от чеченски произход и е включен в регистъра за национална сигурност, пише френската BFMTV. "Ройтерс" пък съобщава, че полицията не е могла да потвърди пред тях съобщенията в медии, че нападателят е крещял "Аллах Акбар".

 

Смята се, че нападателят е на около 20 години. Местните медии съобщават, че нападателят е бивш ученик в училището.

 

Френският телевизионен канал BFMTV съобщи, че братът на нападателя също е бил задържан от полицията. Каналът съобщи, че убитият е учител по френски език, а учител по спорт също е бил намушкан с нож и ранен.

 

Полицията твърди, че ситуацията вече е под контрол. Френският президент Еманюел Макрон ще посети училището по-късно в петък.

 

Атаката идва почти три години, след като 47-годишният учител Сaмуел Пати беше обезглавен в района на колеж, след като показа на своите ученици карикатура на пророка Мохамед от изданието "Шарли Ебдо" по време на лекция за свободата на словото.

 

След новото възобновяване - и то в огромен размер, на военните действия между Израел и Хамас преди вече седмица, в ислямския свят се чуха призиви за протести и действия от стран на подкрепящите палестинската кауза. Бившият ръководител на Хамас призова за "джихад" в арабския свят.

 

Франция беше една от държавите, които първи подкрепиха Израел след първоначалната кървава атака на Хамас.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4258 |13.10.2023 В ареста за побой е и бившият зам.- прокурор на Перник . 2| 4370 |13.10.2023 Григор Димитров се пребори! Отива на полуфинал в Шанхай . 7| 4273 |13.10.2023 Над 700 звезди от Холивуд подкрепиха Израел с отворено писмо . 3| 4186 |13.10.2023 "Сиела Норма" ще надгражда софтуера на машините за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads