Реклама / Ads
4| 2885 |14.06.2023 НОВИНИ

Следващият главен прокурор да е извън кръга на Гешев, зове Атанаска Дишева от ВСС

.
Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на заместниците на Иван Гешев, категорично заяви пред Нова телевизия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, който с 16 гласа “за” взе решение да освободи предсрочно обвинител №1 от поста му.
 

Кадровиците гласуваха в отсъствието на главния прокурор, който замина за Страсбург, където обеща да разкаже “интересни неща” за редица разследвания. Изслушването пред комисията LIBE продължи около 20 минути като все още не е ясно какво точно е говорил главния прокурор. Пред медиите Гешев бе лаконичен, но заяви, че е обсъдил с евродепутатите върховенството на закона. 

 

Дишева не знае дали Гешев “си е глътнал езика” в Страсбург, но се е очаквало да направи много певече разкрития, отколкото всъщност е направил. 

 

"Разбира се, ние нямаме конкретна информация какво точно е казал, като че ли се получи и разнопосочна информация. Евродепутатът Елена Йончева разкри, че има направени разкрития, но обществото няма информация за него. Предстои да чуем и да видим. Може би е било съобщено вътре по-скоро нещо, по което е работено, но обществото няма информация за него", коментира тя. 

 

“В рамките на един или два дни не би могло да се направи някакво сериозно разследване. По-скоро сега би могло да се изнесе информацията за нещо, което вече е направено, но е било държано в папки затворено. Това е едната логика на разсъждение, защото е несериозно да се мисли, че в рамките на два-три дни и месец, откакто така имаме публично изнасяне на информация за активност на прокуратурата, не смятам, че за този период може да се направи сериозно разследване", обясни тя.

 

По думите й остава усещане в обществеността, че вървят задкулисни разговори, които са причина за странното поведение на главния прокурор. 

 

“И през годините назад го е правил. В началото на мандата му главният прокурор каза, че ще се направи дълбок анализ на приватизацията, а не го направи“, заяви Дишева. 

 

Тя коментира още и въпроса имало ли е политически интереси, които са били обслужени по времето на Гешев, но отказа да говори с конкретика. 

 

“Но е факт коя беше управляващата партия тогава и има решения, които не могат да бъдат оборени с правни аргументи. Това е създавало усещането за преднамереност“, каза Дишева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3938 |14.06.2023 До дни става ясен списъкът със съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори . 5| 2776 |13.06.2023 Пуснаха под домашен арест прокурорския син Васил Михайлов . 10| 6401 |13.06.2023 Постъпили са сигнали срещу Гешев след влизането в сила на новия механизъм за разследване на главния прокурор . 5| 2676 |13.06.2023 Доц. Киселова: Има нужда парламентът да определи нов ВСС, който да избере главен прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads