Реклама / Ads
27| 12653 |08.09.2020 НОВИНИ

Случаят „Навални“: Кремъл и София лъжат в синхрон

.
Карат Навални към немската болница...
Навални е останал жив благодарение на бързата намеса на лекарите в Омск и третирането на организма му с атропин. Заключението е на световни учени в областта на токсикологията и химическите оръжия, цитирани от ВВС. Омските медици обаче не са могли да открият с какво е тровен известният руски опозиционер и критик на президента Путин.
 

Алексей Навални излезе вчера от кома. Започва процес на възстановяване в берлинската болница, където бе откаран по настояване на близките му.

 

Още преди десетина дни немското издание „Шпигел“ написа, че Навални е отровен със същото вещество, с което е извършено покушението и срещу трима българи – Емилиян Гебрев, синът му и директор на една от фирмите на Гебрев през 2015 г. Медиците в Германия от болница „Шерите“ се обърнали за повече информация към българските си колеги. Засега не знаем как се реагирали експертите у нас, защото няма информация от официалната власт.

 

Това предизвиква известни съмнения и въпросителни.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява, че досега немските власти не са дали достатъчно доказателства за отравянето на Навални с „Новичок“. Затова президентът Путин нямал намерение да отговаря на настояването на канцлера Ангела Меркел за провеждане на разследване. И такова не е започнало.

В тази връзка ТАСС съобщава, че в Омската болница, където е бил откаран Навални, когато му е станало лошо, в неговия организъм не е открита отрова. Главния лекар на болницата д-р Александър Сабаев заявява: „Всеки токсиколог ще ви каже, че отровните вещества засягат черен дроб, бъбреци и бели дробове. Поражения там не са открити“.

Сабаев изкарва на преден план тезата, че седмица преди на Навални да му прилошее в самолета, той бил на диета за отслабване, което му създало проблеми с някои хранителни продукти, най-вече с варива. Не „Новичок“, както заявиха германските експерти, а вероятно зеленчуци са застрашили живота на Навални…

 

На 11.02.2019 г. премиерът Бойко Борисов събира в кабинета си вътрешния министър Младен Маринов, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Присъства и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс. Повод за сбирката са разкрития на сайтовете Bellingcat и The Insider, че основните заподозрени за отравянето на Скрипал – служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Анатолий Чупига и Александър Мишкин, са имали помагач. Това е бил агент с псевдоним Сергей Вячеславович Федотов, който пътувал из Европа, Азия и Близкия изток, а през пролетта на 2015 г. е бил и в България. Точно по същото време е отравянето на Гебрев, сина му и служителя му Валентин Тахчиев - 28 април 2015 г.

След срещата главният прокурор обясни пред медиите, че са извършени химически анализи, били са взети проби в дома на Гебрев, в офиса на фирмата му „Емко“, разпитани били множество свидетели и е била иззета цялата документация от болниците. В заключение станало ясно, че в кафе от кафе-машина в дома на Гебрев и в рукола, която тримата са консумирали в ресторант, има следи от инсектицида хлорпирифос, който е силно токсичен и се ползва с борба с вредители по земеделските култури. Какъв „Новичок“, какви пет лева…

Ето как официалните версии на властите в Москва и София съвпаднаха подозрително.  

Преди дни, когато в Германия обявиха, че Навални е отровен със същото вещество, с което са отровени и тримата българи – българската прокуратура, начело с Иван Гешев, е спряла разследването по случая…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10069 |08.09.2020 Бойко Ноев: Ръководството на ДАНС е пропито с руски агенти. Случаят ”Гебрев” отиде в глуха улица . 10| 5370 |21.08.2020 Случаят ”Навални” - няма следи от отравяне в организма на опозиционера . 10| 8177 |15.07.2020 Албена Белянова: Последен вопъл на ”атлантика” Борисов към Кремъл да го спасява . 3| 7702 |24.06.2020 Експерт по морско право: Случаят с танкера „БАДР“ се развива неприятно за някои хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads